Lente, wat voor kleding moet ik aan?

08 mei 2023, 07:11

Kleding
Zonnig maar koud. Foto: Paul Hermans

Wat is er nou lekkerder dan in de lente te genieten van zon en warmte, maar wat voor kleding trek je aan op zo’n dag? ’s Ochtends vroeg is het vaak heel fris en in de middag lijkt het wel zomer. Lees hoe groot het temperatuurverschil kan zijn en hoe je het voor jezelf behaaglijk kunt houden.

De temperatuur in ons land kan elk seizoen sterk variëren, maar alleen de lente weet dat in één dag te combineren. De nachten zijn aan het begin van de lente veel langer dan in de zomer en kunnen met gemak een graadje vorst opleveren.

Vorst en warmte zijn tegenstrijdig, maar worden in de lente veroorzaakt door hetzelfde weertype. Bij helder weer met weinig wind kan het vooral aan het begin van de lente ’s nachts flink afkoelen en overdag de temperatuur juist flink doen stijgen. Gemiddeld is het in de lente in De Bilt ’s middags ruim 9 graden warmer dan op het koudste moment van de nacht.

Op dagen waarop het 20 graden wordt kan het aan het begin van de ochtend met gemak 3-4 graden zijn en heel soms begint de dag zelfs met een graadje vorst.

Kleding met laagjes ideaal voor lente

Kleding die je warm houdt bij vorst en ook behaaglijk is bij 20 graden in de volle zon zal bestaan uit verschillende lagen. Naarmate de temperatuur stijgt trek je een laagje uit en als er weinig wind staat kun je best in je T-shirt of blouse eindigen. Het enige nadeel is dat je in de middag een trui of dikke jas moet meedragen, dus een handige tas hoort daar ook bij.

Lentevorst heel normaal

In maart daalt de temperatuur in De Bilt gemiddeld acht keer onder het vriespunt en in april vier keer. In het oosten van het land vriest het nog vaker met in de lente in totaal 18 vorstdagen.

Daartegenover kan het door de krachtiger wordende zon overdag flink warm worden. Maxima van 20 graden zijn in maart goed mogelijk. April kent gemiddeld drie officiële warme dagen. Op zo’n dag is het 20 graden of warmer in De Bilt. In mei verloopt bijna één op de drie dagen warm.

In mei kunnen we gemiddeld de eerste zomerse dag verwachten van 25 graden of meer en tropische dagen zijn ook goed mogelijk. De kans op vorst neemt dan af, maar ook op tropische dagen kan het met 10 graden in de ochtend best fris zijn.

Lees ook of de komende tijd sprake is van warme dagen met een koude start.

Vind je dit soort artikelen interessant? Schrijf je dan in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven