Het verschil tussen regen en motregen

06 februari 2024, 11:33

Regen
Lopen in de regen. Foto: Jannes-Wiersema

Van motregen tot plensbuien: regen komt in allerlei vormen en maten. Het verschil tussen regen en motregen weten we in het dagelijks leven best te benoemen, maar vraag iemand de kenmerken op te sommen en het verschil blijkt nog niet zo simpel. Hieronder volgt een uitleg over het onderscheid tussen een ‘normale’ regenbui en motregen.

Het hoofdverschil is dat de druppels kleiner zijn. Bij motregen is de diameter van de druppel kleiner dan een halve millimeter. Bovendien valt er minder neerslag bij motregen. Mocht het de hele dag motregenen, dan valt er normaal één millimeter. Bij een flinke zomerse bui kan in tien minuten vijf millimeter regen op het land neerdalen.

Motregen valt vaak bij een andere weersituatie. Motregen valt uit een dik pak bewolking. Kleine druppels botsen in de wolk en worden net zwaar genoeg om naar beneden te vallen. Een normale regenbui ontstaat als druppels hoog in de wolken bevriezen, om vervolgens als sneeuwvlokje naar beneden te dwarrelen. Op die weg naar beneden smelten ze en worden het regendruppels.

In ons weerbericht lees je of we komende dagen vaak te maken krijgen met regen of motregen.

Motregen is seizoensgebonden

Doordat motregen ontstaat in een dik pak bewolking, komt het in Nederland vooral in de herfst en winter voor. In de winter hebben we in Nederland vaak te maken met een stroming vanaf de Noordzee. Zo’n typische grijze dag.

Die bewolking doet verder niet heel veel – zoals een onweersbui of sneeuwbui wel actief is – maar er kan door de samenplakkende druppels wel motregen ontstaan. In de zomer zijn die grijze dagen er niet. De wolken die vanaf de Noordzee komen lossen dan gewoon op door de zon.

Motregen-op-het-raam-1280x600
Motregen-op-het-raam-1280x600

Niets te zien op de radar

Het is voor menigeen een grote irritatie. Je denkt slim te zijn door voordat je de deur uitgaat de neerslagradar te bekijken. Er is niks te zien, dus je gaat zonder regenkleding op pad. Toch haal je een nat pak door motregen, terwijl er toch echt niks was voorspeld.

Motregen is op de radar minder goed te zien. Dat heeft twee redenen. Ten eerste zijn de druppels kleiner. Het signaal dat de radar van de druppels ontvangt, is kleiner.

Nederland kent twee radars: één in Den Helder en één in Herwijnen, op de Betuwe. Daarin schuilt de tweede verklaring. De aarde is bol. Hoe verder van de radar, hoe meer het signaal omhoog loopt. Een stuk verwijderd van de radar, meet het signaal op 1500 meter. Motregen ontstaat soms onder de radar, op een hoogte van een kilometer. Kortom, bij twijfel een regenpak meenemen, kan waarschijnlijk geen kwaad.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven