Dit doe je tegen groene aanslag op je tuintegels

15 februari 2023, 17:11

Terras schoonmaken met een hogedrukreiniger. Foto: Adobe Stock / Animaflora PicsStock

Groene aanslag op je tuintegels ziet er lelijk uit. Ook kunnen tegels met groene aanslag glad zijn. Kortom: je wil er iets aan doen. Maar hoe pak je dit het beste aan zonder voor je tuin schadelijke stoffen te gebruiken?

Het korte snelle antwoord: het is niet zo heel eenvoudig en het hangt af van je situatie.

Gemakkelijk is het antwoord op de vraag wanneer je het beste je tegels aanslagvrij kan maken. Dit is aan het einde van de winter of in het vroege voorjaar, pakweg tussen begin maart en half april. Doe het op een droge dag met een temperatuur ruim boven nul. Als het ook nog één of twee dagen erna droog blijft is het helemaal perfect.

Lees ook: tuinieren in maart: wat kun je al doen in de tuin?

Als je tuintegels in de late herfst of winter al spekglad zijn moet je wellicht eerder aan de slag. Doe dan bijvoorbeeld alleen het looppad, want de kans is heel groot dat je het eind van de winter nog een keer moet doen.

Lees ook: klussen die je 's winters in je tuin kan doen en die je vooral niet moet doen

Algen en mossen

Groene aanslag op je tuintegels zijn levende organismen. Het zijn algen en mossen. Ze groeien het beste in de herfst en het eerste deel van de winter als de zon minder schijnt en de tegels langdurig nat zijn. Eigenlijk kan je groene aanslag het beste gewoon zien als onkruid. En alles wat je gebruikt tegen mos en onkruid is per definitie ook schadelijk voor je bodemleven en je planten.

Groene aanslag verwijderaars uit winkels, wasmiddelen en chloor

Je kan van allerlei merken ‘groene aanslag verwijderaars’ kopen. Vaak zit er didecyldimethylammonium chloride (DDAC) in. Dit is een zeer giftige stof die in pure vorm door de Europese Commissie zelfs verboden is. In deze producten is dit uiteraard zeer sterk verdund, maar toch is het direct duidelijk dat deze middelen heel slecht zijn voor het milieu. Naast de speciale middelen die je in de winkel kan kopen kan je met wasmiddel (bijvoorbeeld Biotex of Dasty) of chloor groene aanslag van je tegels verwijderen.

Bij al deze middelen verdwijnt de groene aanslag snel en gemakkelijk, maar je wilt dit absoluut niet naast je terras in je tuin hebben. Ook kan het zijn dat door het gebruik hiervan de kleur van je bestrating lichter (valer) wordt.

Groene zeep, soda, schoonmaakazijn, zout

Minder agressief voor het leven in je tuin zijn bijvoorbeeld groene zeep en soda. Ook hiermee kan je groene aanslag van je tuintegels verwijderen, al moet je wel wat meer boenen dan bij de meer agressieve producten.

Ook met schoonmaakazijn en (strooi)zout in combinatie met warm water kan je groene aanslag verwijderen. Maar ook hiervoor geldt dat ze schadelijk zijn voor het leven in je tuin. Het gebruik van azijn en zout om groene aanslag te verwijderen is officieel zelfs helemaal niet toegestaan. Daarnaast kan zout de toplaag van (gecoate) tegels aantasten.

Schoonmaken met hogedrukspuit. Foto: Adobe Stock / TwilightArtPictures
Schoonmaken met hogedrukspuit. Foto: Adobe Stock / TwilightArtPictures

De hogedrukspuit

De manier waarmee je geen voor je tuin slechte stoffen hoeft te gebruiken is de hogedrukspuit. Echter kleven aan het gebruik hiervan ook nadelen.

In de eerste plaats moet je oppassen dat je je terrastegels niet poreus maakt. Als dit wel gebeurt worden ze komende jaren nog veel sneller groen. Je verkleint de kans hierop door de afstand tussen de tegels en je hogedrukspuit te vergroten. Daarnaast kost het gebruik van een hogedrukgreiniger behoorlijk veel schoon drinkwater. Tot slot is het behoorlijk tijdrovend en word je er flink vies van. Dit laatste kan je overigens wel grotendeels voorkomen door een roterende wasborstel te gebruiken.

Conclusie:

Wat voor jou de beste manier is om groene aanslag te verwijderen hangt af van hoe je tuin er uit ziet. Doe het in ieder geval aan het einde van de winter of in het vroege voorjaar. Gebruik liever niet de meest agressieve middelen en doe voorzichtig bij stukken waar je terras direct grenst aan je tuin. Pas extra op in de buurt van je moestuin of vijver.

Of het goed weer wordt om de groene aanslag op je tuintegels aan te pakken lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black