Dit doe je tegen groene aanslag op je tuintegels

22 maart 2024, 17:03

Tuinieren
Terras schoonmaken met een hogedrukreiniger. Foto: Adobe Stock / Animaflora PicsStock

Groene aanslag op je tuintegels ziet er lelijk uit. Ook kunnen tegels met groene aanslag glad zijn. Kortom: je wil er iets aan doen. Maar hoe pak je dit het beste aan zonder voor je tuin schadelijke stoffen te gebruiken?

Het korte snelle antwoord: het is niet zo heel eenvoudig en het hangt af van je situatie.

Gemakkelijk is het antwoord op de vraag wanneer je het beste je tegels aanslagvrij kan maken. Dit is aan het einde van de winter of in het vroege voorjaar, pakweg tussen begin maart en half april. Doe het op een droge dag met een temperatuur ruim boven nul. Als het ook nog één of twee dagen erna droog blijft is het helemaal perfect. Of er droog weer aan zit te komen lees je in ons weerbericht.

Als je tuintegels in de late herfst of winter al spekglad zijn moet je wellicht eerder aan de slag. Doe dan bijvoorbeeld alleen het looppad, want de kans is heel groot dat je het eind van de winter nog een keer moet doen.

Meer tuinadvies lees je op onze tuinieren pagina

Algen en mossen

Groene aanslag op je tuintegels zijn levende organismen. Het zijn algen en mossen. Ze groeien het beste in de herfst en het eerste deel van de winter als de zon minder schijnt en de tegels langdurig nat zijn. Eigenlijk kan je groene aanslag het beste gewoon zien als onkruid. En alles wat je gebruikt tegen mos en onkruid is per definitie ook schadelijk voor je bodemleven en je planten.

Hoe verwijder je groene aanslag?

Het beste kun je gebruik maken van biologische middelen om groene aanslag te verwijderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van enzymen die groene aanslag afbreken en geen schade aanbrengen aan jouw planten of het bodemleven.

Jurgen van Tuinmanieren legt in onderstaan video uit waarom je groen het beste kan bestrijden met een biologisch middel.

Helaas hebben wij niet genoeg rechten om jouw deze content te tonen.

Onze website maakt gebruik van cookies om jou de beste ervaring te geven. Wil je deze content van ons of van derden zien dan vragen wij jou om de instellingen aan te passen.

Alternatief: de hogedrukspuit

Een andere manier waarmee je geen voor je tuin slechte stoffen hoeft te gebruiken is de hogedrukspuit. Echter kleven aan het gebruik hiervan ook nadelen.

In de eerste plaats moet je oppassen dat je je terrastegels niet poreus maakt. Als dit wel gebeurt worden ze komende jaren nog veel sneller groen. Je verkleint de kans hierop door de afstand tussen de tegels en je hogedrukspuit te vergroten. Daarnaast kost het gebruik van een hogedrukreiniger behoorlijk veel schoon drinkwater. Tot slot is het behoorlijk tijdrovend en word je er flink vies van. Dit laatste kan je overigens wel grotendeels voorkomen door een roterende wasborstel te gebruiken.

Schoonmaken met hogedrukspuit. Foto: Adobe Stock / TwilightArtPictures
Schoonmaken met hogedrukspuit. Foto: Adobe Stock / TwilightArtPictures

Wat moet je niet doen?

In winkels en tuincentra zijn van allerlei merken ‘groene aanslag verwijderaars’ te koop. Vaak zit er didecyldimethylammonium chloride (DDAC) in. Dit is een zeer giftige stof die in pure vorm door de Europese Commissie zelfs verboden is. In deze producten is dit uiteraard zeer sterk verdund, maar toch is het direct duidelijk dat deze middelen heel slecht zijn voor het milieu. Gebruik dit dus niet. Het kan bovendien je tegels aantasten en lichter van kleur maken.

Ook het gebruik van wasmiddelen (zoals Biotex of Dasty), groene zeep, zout, soda, schoonmaakazijn of chloor werken goed tegen groene aanslag, maar zijn schadelijk voor je tuin en het bodemleven. Je kan er wel op letten dat je deze middelenen alleen aanbrengt op je tuintegels, maar het spoelt bij de eerstvolgende regenbui toch je tuin in. Het gebruik van azijn en zout om groene aanslag te verwijderen is bovendien officieel zelfs helemaal niet toegestaan. Daarnaast kan zout de toplaag van (gecoate) tegels aantasten.

Of het goed weer wordt om de groene aanslag op je tuintegels aan te pakken lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Banner Whatsapp WOL

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven