Bij dit weer zie je de meeste vlinders

10 juli 2023, 16:55

Natuur
Het weer en de hoeveelheid vlinders hangen sterk samen met elkaar. Foto: Rob Beckers

De kleurenpracht van vlinders is een lust voor het oog. Of we veel vlinders te zien krijgen is sterk afhankelijk van het weer. In dit artikel lees je wanneer deze kleurrijke insecten in overvloed aanwezig zijn.

Vlinders zijn echte warmteliefhebbers en hun optimale lichaamstemperatuur ligt rond 28 graden. Tijdens een zonnige dag zitten ze vaak op donkere stoep- of tuintegels met hun vleugels uitgespreid om de warmte op te nemen. Als de vleugelspieren voldoende zijn opgewarmd zul je de vlinders in de loop van de dag steeds vaker zien rondfladderen in de natuur of in je tuin.

Niet door weer en wind

Vlinders zijn snel verdwenen bij koud weer met veel bewolking en wind. Vooral de grotere regendruppels bij plensbuien kunnen de fragiele vleugels onherstelbaar beschadigen. In dichte begroeiing en tussen oud hout zoeken ze beschutting. De temperatuurdaling die de regen veroorzaakt is daarnaast zeer ongunstig voor het afkoelen van de vleugelspieren. Bij een te lage lichaamstemperatuur kan de vlinder zich namelijk niet meer verplaatsen. Als het eenmaal droog is geworden, kan het dus nog wel even duren voordat ze weer tevoorschijn komen.

Zon, stapelwolken en vlinders aan het einde van de zomer. Foto: Trudy Fortuijn – van Es
Zon, stapelwolken en vlinders aan het einde van de zomer. Foto: Trudy Fortuijn – van Es

Meeste vlinders in de zomer

Lage temperaturen zijn dus geen pretje voor vlinders en sommige soorten kiezen er dan ook voor om te verkassen naar het warmere zuiden. Niet alle vlinders maken een lange reis en een deel blijft in Nederland. Ze overwinteren als eitje, pop of rups om in het voorjaar weer te transformeren naar een prachtige vlinder. Als laatste zijn er ook nog een aantal soorten, bijvoorbeeld de gele citroenvlinder, die als volwassen vlinder een beschutte plaats zoeken om te overwinteren. Door een ingenieus mechanisme wordt hun lichaamsvocht vervangen door een soort natuurlijk antivriesmiddel, waardoor ze temperaturen ruim onder het vriespunt kunnen overleven!

Als de temperatuur in het voorjaar een paar opeenvolgende dagen weer boven 10 graden uitkomt, ontwaken veel vlinders uit hun winterslaap. Bij een plotselinge temperatuurdaling gaan ze terug in winterslaap totdat het weer iets opgewarmd is. Ook het aantal zonuren speelt mee. De combinatie van deze twee zaken is bepalend voor hoeveel vlinders er tijdens het voorjaar al aanwezig zijn in de natuur. Een paar zonnige en warme weken zullen sneller en meer vlinders opleveren in vergelijking met een koudere periode.

Zelfs tijdens een warme dag in februari kunnen al vlinders tevoorschijn komen. Foto: Hanneke van Doornik
Zelfs tijdens een warme dag in februari kunnen al vlinders tevoorschijn komen. Foto: Hanneke van Doornik

Het andere uiterste

Te koud weer is ongunstig, maar ook zomerse hitte is geen pretje voor vlinders. De vleugels worden dan gesloten en de punt wijst precies omhoog. Zo wordt oververhitting voorkomen, doordat de zonnestralen de vleugels zo min mogelijk raken. Vlinders gedijen dus het best bij zonnig, droog en warm weer. Check in het weerbericht of we de komende tijd veel vlinders kunnen verwachten.

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven