Gedeeltelijke maansverduistering op komst

09 januari 2020, 15:10

Astronomie
ANP-gedeeltelijke-maansverduistering-goed-zichtbaar-1280x600
ANP-gedeeltelijke-maansverduistering-goed-zichtbaar-1280x600
ANP-gedeeltelijke-maansverduistering-goed-zichtbaar-1280x600

Vrijdagavond vindt er een zwakke gedeeltelijke maansverduistering plaats. Daarbij lijkt het alsof er een soort schaduw over de maan trekt, maar de maan is nog wel zichtbaar. Het weer werkt mee, want tijdens de gedeeltelijke maansverduistering zijn er opklaringen.

De zwakke gedeeltelijke maansverduistering begint om 18:05 uur en eindigt om 22:15 uur. Het hoogtepunt van de verduistering vindt om 20:10 uur plaats. Op dat moment valt de maan voor het grootste gedeelte in een zwakke schaduw van de aarde. Een deel van het maanoppervlak wordt dan nog wel beschenen door de zon. Ook het deel van de maan dat in de schaduw valt is nog zichtbaar en krijgt een soort grauwe, donkere gloed. Verwacht dus geen hap uit de maan, zoals op de foto, daarvoor is de schaduw dit keer niet donker genoeg.

Vorig jaar beleefde ons land in januari een spectaculaire totale maansverduistering. Daarbij kleurde de maan prachtig rood en was sprake van een zogenaamde bloedmaan. Bovendien was het ‘supermaan’ en leek de maan veel groter dan normaal. Dat leverde prachtige plaatjes op. De volgende zichtbare totale maansverduistering vindt op 16 mei 2022 plaats.

Is de gedeeltelijke maansverduistering goed te zien?

Wie de gedeeltelijke maansverduistering wil zien heeft geluk. Vrijdagavond is er een mix van opklaringen en wolkenvelden. Tussendoor is de maan te zien. De verduistering is in het hele land zichtbaar met het blote oog. Het blijft waarschijnlijk droog en het is 4 tot 6 graden.

Lees ook: weerbericht Nederland

Hoe ontstaat een maansverduistering?

Tijdens een maansverduistering beweegt de maan door de schaduw van de aarde. De aarde staat dan dus tussen de zon en de maan in. In het geval van een totale maansverduistering kan direct zonlicht de maan dan niet bereiken. Rood zonlicht dat langs de aarde scheert en wordt afgebogen door de aardatmosfeer valt dan nog wel op de maan, waardoor ze een rode gloed krijgt.

Bron: Weeronline, hemel.waarnemen.com

Foto: ANP

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven