Bloedmaan uitstekend te zien

21 januari 2019, 09:26

Bloedmaan-door-maansverduistering-op-21-januari-2019-1-1280x600
Bloedmaan-door-maansverduistering-op-21-januari-2019-1-1280x600
Bloedmaan-door-maansverduistering-op-21-januari-2019-1-1280x600

De bloedmaan heeft vanochtend tot veel enthousiaste reacties geleid op social media. Maansverduisteringen komen een paar keer per jaar voor. Maar die van maandag was volledig, en ook nog eens vrijwel helemaal te zien in Nederland. In vrijwel het hele land was sprake van een kraakheldere hemel. Daarbij was het koud met op grote schaal -6 tot -10 graden. Slechts zeer lokaal kwam wat bewolking en mist voor en op de Wadden trokken na het hoogte wolkenvelden binnen.

Op Twitter werden in de vroege ochtend talloze foto’s geplaatst van het bijzondere fenomeen. Behoorlijk wat mensen schreven bij hun foto dat ze speciaal vroeger waren opgestaan om naar de maansverduistering te kijken.

Het lukte volgens de twitteraars niet altijd om een mooi plaatje te maken. Maar het aanschouwen van de verduistering werd onder meer als ‘prachtig’ en ‘spectaculair’ omschreven. Onderstaande mensen is het wel gelukt.

Jeffrey Groenweg maakt een schitterende foto bij de Erasmusbrug in Rotterdam.

Maansverduistering-bij-Erasmusbrug
Maansverduistering-bij-Erasmusbrug

Oorzaak roodkleuring

Een maansverduistering gebeurt als de aarde precies tussen de zon en de maan in komt. De maan staat dan in de schaduw van de aarde. Het zonlicht gaat wel langs de aarde. De dampkring buigt het dan af naar de maan. Rood licht wordt het best afgebogen. Daardoor kleurt de maan tijdens een verduistering rood. Dat wordt een bloedmaan genoemd.

Foto: AFP

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven