8 sneeuwzekere redenen voor een wintervakantie in Lapland

16 februari 2024, 17:11

Wintersport
Noorderlicht Lapland. Foto: Pixabay.

Denk je aan uitgestrekte jungle, dan denk je aan tropisch regenwoud. Maar op slechts drie uur vliegen vind je in Lapland de winterse variant: een uitgestrekte, verlaten wildernis met rendieren en een incidentele lynx of beer. Oneindige, maagdelijke sneeuw zonder voetstappen. We hebben de gaafste activiteiten in Lapland voor je op een rij gezet.

Spot de Lapse Big Five

Voor beren, wolven, veelvraten, lynxen en elanden hoef je niet naar Canada of de Verenigde Staten. Deze Big Five kun je ook in Fins Lapland spotten. Verschillende reisorganisaties bieden beren- en wildlifetours aan, waarbij je midden in het bos je verschuilt in een observatiehut, tot de dieren tevoorschijn komen. Tussen de eeuwenoude sparren, die zijn behangen met lange slierten baardmos, kun je vanaf medio april bruine beren spotten aan de oever van een meer of bij een moeras. Makkelijker te vinden dan de Big Five zijn rendieren, de grote grazers van de toendra’s. Je kunt rendiertochten maken door de uitgestrekte bossen en over de toendra’s − jij in een slee achter een machtig rendier dat door een stil winterwonderland zoeft.

Leer van én over de nomaden van het noorden: de Sami

Ooit waren de noordelijke provincies van Scandinavische het territorium van de Sami en hun rendieren. Nakomelingen van de vroegere Sami hebben de tradities, normen en waarden bewaard. Daarom kun je in Zweeds en Fins Lapland nog steeds kennis maken en leren over de levensstijl en opvattingen van dit volk: een levensstijl die geleid werd door moeder natuur. Bezoek bijvoorbeeld een Sami-museum, zoals Sami Siida Museum in het Finse Inari, of verblijf in een kleinschalige lodge waar je elke dag met de Sami op pad gaat, zoals Rajamaa Lodge in Zweeds Lapland.

rendier safari Lapland
rendier safari Lapland

Leer racen met rendieren

Verrassing: rendieren kunnen rennen! Hun topsnelheid is circa zestig kilometer per uur. Je zal maar door ze worden meegesleurd, maar dat is precies de gedachte achter rendierraden, een sport die in heel Lapland op veel fans kan rekenen. Jockeys op ski’s worden door middel van teugels razendsnel voortgetrokken en proberen op kampioenschappen, zoals de World Cup, records te breken. Maar je hoeft geen pro te zijn om rendierjockey te spelen. In bijvoorbeeld het Salla Reindeer Park in Fins Lapland mag je eerst oefenen met een langzaam rendier voordat je een bonafide race-exemplaar in bedwang moet houden.

Word één met de omgeving tijdens een kilometerslange huskysafari

In alle stilte raas je door de dichtbegroeide bossen. Het enige wat je hoort zijn de enthousiaste honden die voor je slee rennen. Je passeert metershoge bomen, bevroren meren en idyllische heuveltoppen. Alles om je heen is gehuld in een witte jas. Tijdens een huskysafari word je gegarandeerd één met de prachtige omgeving. De lokale gidsen zorgen dat je niets tekortkomt.

Husky safari in Lapland. Foto: Pixabay
Husky safari in Lapland. Foto: Pixabay

Ga op avontuurlijke wintersport

En … actie! Fins Lapland is volgens de kenners een van de beste wintersportgebieden van Scandinavië en kan op veel vlakken de concurrentie aan met de Alpenlanden. Maar waar je in Oostenrijk en Zwitserland hutjemutje in de skilift zit, kun je in Fins Lapland dezelfde wintersporten beoefenen zonder mensenmassa’s − je hebt de natuur nog (vrijwel) voor jezelf. Bovendien kun je je naast skiën en snowboarden wagen aan minder bekende maar daarom niet minder avontuurlijke winteractiviteiten. Ga bijvoorbeeld sneeuwschoenwandelen. Met sneeuwschoenen kun je bijna overal komen. Maagdelijke, metersdiepe sneeuw is geen barrière meer. Bind je ‘tennisrackets’ onder en loop het avontuur tegemoet! Idealiter in september en oktober en tussen februari en maart, als in Lapland de aurora borealis oftewel het noorderlicht te zien is. Of bikkel mee met de Finnen en bind je langlaufski’s onder. Langlaufen is een van de populairste sporten in Finland en er zijn meer plekken mét geprepareerde sporen dan zonder.

Echte diehards houden het niet droog en gaan ijsduiken. Niet in een bescheiden meertje maar hup, meteen in de Botnische Golf, het noordelijkste gedeelte van de Oostzee. De duik is het hoogtepunt van een spectaculaire tocht met de ijsbreker Sampo. Je gaat bij het plaatsje Kemin aan boord en baant je vervolgens al krakend een weg tussen de ijsvelden. Te midden van de ijsschotsen op zee wordt er gestopt en krijg je een speciaal waterdicht thermopak om mee tussen de ijsschotsen te dobberen.

Spot het noorderlicht, liggend in een rendierslede

Het noorderlicht is zonder twijfel een van de mooiste natuurshows op aarde. In Lapland maak je ‘s winters dagelijks kans om dit spektakel te zien. Soms heb je geluk en speelt het zich precies boven je hotel, lodge of bungalow af. Dan is het alleen een kwestie van je jas en thermopak aantrekken en naar buiten rennen. Toch moet je meestal wel iets meer moeite doen om het noorderlicht te zien. Je hebt op zijn minst genoeg noorderlichtactiviteit, een onbewolkte hemel en een open gebied nodig. Zo’n onbewolkte hemel en open gebied kun je opzoeken met een rendierslede. Al liggend in het houten voertuig op een rendiervel zie jij de sterren en wolken aan je voorbijgaan, en dan opeens begint de hemel groen te kleuren. Zo verscholen in de slede is het net alsof je dat noorderlicht helemaal voor jezelf hebt.

Ga op tour met een sneeuwscooter in Lapland. Foto: Pixabay.
Ga op tour met een sneeuwscooter in Lapland. Foto: Pixabay.

Absolute must: de sneeuwscootersafari

De sneeuwscooter is voor de inwoners van Lapland wat de straatscooter is voor de Italianen. Locals maken er gebruik van om hun rendierkuddes bij elkaar te drijven, boodschappen te doen, de post af te leveren en naar school te gaan. Lapland heeft dan ook vele duizenden kilometers speciaal geprepareerde scootertracks die naar alle uithoeken van de regio leiden. Kruip zelf achter het stuur om geweldig mooie tochten te maken door de bossen en over de weidse vlakten. Het is stoer én spectaculair. Als je denkt dat het sneeuwscooteren een luie bezigheid is, dan heb je het mis! Als jij het ongetraind aandurft om flink snelheid te maken en hard door de bochten te gaan, zul je aardig wat spierpijn krijgen en ’s avonds na de borrel in een diepe slaap vallen.

Laplands huisje. Foto: Pixabay.
Laplands huisje. Foto: Pixabay.

Verblijf een week lang in je eigen kelohouten bungalow

Lapland lijkt in niets op ons eigen vertrouwde thuisland. Misschien als het heel erg gesneeuwd heeft, maar dan nog is de kleur van de lucht, de geur van de bossen en de plek waar je overnacht niet te vergelijken. Want hoe fijn is het om je eigen houthakkershuisje te hebben, gemaakt van dikke boomstammen, midden in de bossen? In Fins Lapland zijn de bungalows altijd voorzien van een open haard en een Finse sauna. Zo wordt het heel makkelijk om je een week lang met je partner, vrienden of familie terug te trekken in de Lapse natuur; lekker rozig een spelletje spelen met een goed glas wijn bij de open haard, of opwarmen en uitstomen in de sauna na een dag vol actie in de sneeuw.

Bron: Columbus Travel

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven