Wintersportweer: zacht en wisselvallig intermezzo op komst

08 december 2023, 12:00

Kaiserwetter in Ischgl. Foto: Maarten Minkman

De Alpen lagen er de afgelopen dagen schitterend bij. Nadat eerder deze week en vorige week veel sneeuw viel was het de zon die het in grote delen van de Alpen voor het zeggen had. Dat gaat de komende tijd helaas veranderen. Wat voor weer wintersporters precies kunnen verwachten lees je hier.

Afgelopen dagen was er sprake van heerlijk Kaiserwetter in de Alpen. Strakblauwe luchten in combinatie met schitterende sneeuwcondities zorgden dan ook voor mooie plaatjes. Van Zermatt in Zwitserland tot in de populaire skigebieden Sölden en Ischgl in Oostenrijk was het dan ook goed toeven op de pistes.

Strakblauwe luchten op de pistes van Zermatt op 7 december 2023. Foto: Jaap van Bergen.
Strakblauwe luchten op de pistes van Zermatt op 7 december 2023. Foto: Jaap van Bergen.
Heerlijk wintersportweer in Zermatt. Foto: Jaap van Bergen
Heerlijk wintersportweer in Zermatt. Foto: Jaap van Bergen
De pistes in Sölden liggen er schitterend bij. Bron: feratel
De pistes in Sölden liggen er schitterend bij. Bron: feratel

Zachte lucht op komst

Na een paar mooie dagen staat er de komende tijd een beduidend ander weerbeeld op het programma. De wisselvalligheid neemt toe en dit gaat ook gepaard met hogere temperaturen. Vandaag trekt een neerslaggebied van west naar oost over de Alpen. De meeste sneeuw wordt verwacht in de Franse Alpen. Hier kan enkele tientallen centimeters sneeuw vallen. Dat is echter niet voor alle gebieden weggelegd. De sneeuwvalgrens ligt op ruim 2000 meter hoogte en in veel laaggelegen gebieden valt voornamelijk regen. In Oostenrijk en Zwitserland is het bewolkt en blijft de sneeuwval in de hogere delen beperkt tot enkele centimeters.

In het weekend probeert zachtere lucht verder terrein te winnen. De sneeuwvalgrens stijgt naar 2000-2600 meter en ook de nachtvorst verdwijnt in de lagere delen. De sneeuwcondities op de laaggelegen afdalingen zullen dan ook wat verslechteren de komende tijd. Er trekken geregeld buien of neerslaggebieden over de Alpen, maar alleen de hooggelegen gebieden kunnen op sneeuw rekenen. De meeste sneeuw wordt verwacht in Tirol en grote delen van de Zwitserse Alpen. Hier kan tot en met dinsdag 30 tot lokaal 70 centimeter sneeuw vallen op de hoogste toppen. In de dalen valt voornamelijk regen. Zo is het in Sölden, een dorp gelegen op 1348 meter, komende maandag een graad of 8.

In de loop van de nieuwe week nemen de neerslagkansen duidelijk af en daalt de temperatuur weer flink. De nachtvorst keert terug in de dalen en dat betekent dat de sneeuwkanonnen weer aan kunnen!

Dichtbij huis flinke dooi

Het winterseizoen in het Sauerland, Zwarte Woud en de Vogezen is ontzettend goed begonnen. Sinds vorige week ligt er op de toppen van Winterberg ruim een halve meter sneeuw en zijn al een tijdje meerdere pistes geopend. Dat is wel eens anders geweest in voorgaande jaren rond deze tijd van het jaar! Toch gaat zachtere lucht de komende tijd het winterfeestje helaas verpesten.

Vandaag komt de temperatuur voor het eerst in een lange tijd weer boven nul uit en in het weekend lopen de temperaturen geleidelijk verder op. Zondag wordt het overdag een graad of 5. Het is hierbij ronduit wisselvallig met meerdere neerslaggebieden die over de regio trekken. Vanochtend leverde dit nog wat sneeuw op, maar in het weekend valt alles gewoon als regen. Daarmee zullen de sneeuwcondities op de pistes snel achteruit gaan. Zeker omdat de temperatuur volgende week alleen maar verder oploopt. De temperatuur ligt overdag dan rond 8 graden en in de nachten liggen de minima ruim boven nul.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black