Opnieuw code oranje vanwege zware onweersbuien

06 juni 2019, 02:17

ANP-AFP-onweer-inslag-bliksem-1280x600

Het KNMI heeft code oranje afgegeven voor het hele land met uitzondering van de provincie Zeeland. Zeer zware onweersbuien trekken over het land. Lokaal komen zeer zware windstoten voor en vallen grote hagelstenen uit de lucht. De meest actuele waarschuwing lees je hier.

In Cabauw (Utrecht) werd een windstoot gemeten van maar liefst 127 km/uur. Ook komen vanuit het westen meldingen binnen van hagelstenen tot 4 cm groot. De bliksemintensiteit is bijzonder hoog met tot nu toe al 26500 ontladingen.

20190606-code-oranje-deels-ingetrokken

Veel neerslag in korte tijd

De onweersbuien produceren bijzonder veel neerslag en lokaal kan in korte tijd wel 50 mm regen vallen. Windstoten en hagel zorgen bovendien voor veel schade.

De onweersbuien trekken geleidelijk noordwaarts en bereiken komende uren ook het oosten en noorden. In het zuidwesten is het onweer inmiddels voorbij. Het onweer verlaat het land aan het eind van de nacht. Op dit moment lijken de buien op de radar minder hevig te worden, maar dat is schijn. Door de hevigheid van de buien wordt het neerslagsignaal bij zowel de radar van Den Helder als Herwijnen verstoord.

Update 2:15 uur

De zware onweersbuien trekken nu snel naar het noorden. Code oranje is daarom voor de zuidelijke helft ingetrokken. Wel blijft het nog uren stevig doorregenen en kan in het regengebied nog een verdwaalde klap onweer voorkomen.

Screenshot-2019-06-06-at-02

Foto: AFP

Door: Yannick Damen

Reageer via Facebook