Onweer op komst! Dit kunnen we verwachten.

02 mei 2024, 09:00

Onweer
Bliksem boven Hoofddorp. Foto. Jan Aukes

In de nacht naar woensdag kwam het lokaal al tot enkele stevige regen- en onweersbuien in ons land. Vandaag zijn op meerdere plekken in het land onweersbuien mogelijk. Hoe stevig de buien precies uitpakken en waar en wanneer we ze verwachten lees je hier.

Het is vandaag wederom heerlijk lenteweer. Het blijft een lange tijd droog en de zon schijnt geregeld. Aan het begin van de middag kan de temperatuur in het oosten en noordoosten al gestegen zijn naar zomerse waarden!

Vooral in het zuidoosten kans op stevige onweersbuien

In de loop van de middag neemt in het zuidoosten van het land de bewolking geleidelijk toe. In Limburg zijn aan het einde van de middag stapelwolken ontstaan die geleidelijk uitgroeien tot enkele stevige regen- en onweersbuien.

Lees ook: Zo kun je zien of een bui een onweersbui is

Aan het begin van de avond ontstaan meerdere onweersbuien boven het zuidoosten van het land. Gedurende de avond trekken de buien via het noordwesten het land over. De meest pittige exemplaren lijken voor Brabant en Limburg bestemd te zijn, maar ook het midden en het westen moeten in de loop van de avond rekening houden met enkele stevige (onweers)buien. Bij de buien is kans op hagel, onweer en zware windstoten tot circa 75 km/uur.

Terwijl de avond in het midden en zuiden van het land dus vrij onstuimig verloopt, is het in het noorden en noordoosten juist nog heerlijk lenteweer. De avond verloopt hier droog en zonnig met temperaturen die halverwege de avond nog op ruim 20 graden uitkomen.

Regionaal kans op wateroverlast

Naast onweer, hagel en windstoten kunnen de buien ook veel regen produceren. Regionaal is 20 mm regen mogelijk en zeer lokaal kan in een korte tijd wel 40 mm regen vallen. Lokale wateroverlast behoort dan ook zeker tot de mogelijkheden. Ter vergelijking: 40 millimeter is normaal gesproken de hoeveelheid regen die in het zuiden in een hele meimaand valt.

Lees hier onze waarschuwingen.

Morgen duidelijk minder warm

De buien zorgen er ook voor dat de warmte verdreven wordt. Vandaag loopt de temperatuur eerst nog flink op, maar in het westen wordt in de middag al koelere lucht aangevoerd. Morgen zitten we duidelijk in een wat koudere luchtsoort. Van west naar oost wordt het vrijdag 12 tot 15 graden.

Voor het weer tijdens de rest van de week kun je terecht in ons uitgebreide weerbericht.

Saharastof in de lucht

Een ander aandachtspuntje is de Saharastof die vandaag aanwezig is boven onze omgeving. Tijdens buien kan wat Saharastof mee naar beneden komen. Echt vies wordt je auto er echter niet van. Doordat de buien stevig uitpakken wordt je auto namelijk vrij snel weer schoon gespoeld. Bekijk hieronder de Saharastof boven onze omgeving via I'm Weather.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven