Bosbranden Australië duidelijk resultaat van klimaatverandering

06 maart 2020, 10:35

Bosbranden
ANP-AFP-bosbranden-Australië-duidelijk-resultaat-van-klimaatverandering-1280x600
ANP-AFP-bosbranden-Australië-duidelijk-resultaat-van-klimaatverandering-1280x600
ANP-AFP-bosbranden-Australië-duidelijk-resultaat-van-klimaatverandering-1280x600

Volgens wetenschappers waren de verwoestende bosbranden in Australië een duidelijk resultaat van de klimaatverandering. Volgens Reuters worden de branden steeds risicovoller als de uitstoot en temperaturen nog meer omhoog gaan.

Een studie van acht weken in hoe hitte en droogte hebben bijgedragen aan de bosbranden concludeert dat de hogere temperaturen op het continent een duidelijk verband hebben met de opwarming van de aarde. Wetenschappelijke modellen van dit moment zouden zelfs de impact van de hitte onderschatten.

Maarten van Aalst, directeur van het Rode Kruis Klimaatcentrum, waarschuwt dat extreme weersituaties zoals die in Australië vaker zullen voorkomen dan in het verleden. En daar moet de wereld zich zorgen over maken. Ook de hittegolf in Frankrijk van vorig jaar en de extreme neerslag in Texas gedurende de tropische storm Imelda worden aan klimaatverandering gelinkt.

Weinig regen

Ook de kleinere hoeveelheid neerslag die in Australië viel droeg bij aan de verergering van de bosbranden. Maar dat had een minder duidelijk verband met klimaatverandering, wijst het onderzoek uit. De bosbranden kostten 34 mensen en 1,5 miljard dieren het leven. Ook werd zo’n 19 miljoen hectare natuur verwoest. Van Aalst zegt dat zelfs goed voorbereide landen zoals Australië het moeilijk gaan hebben met een extremer klimaat.

Wetenschappers voorspellen dat bosbranden vier keer zo vaak zullen voorkomen op het Australische continent als in 1900, als de wereldwijde temperatuur stijgt met 2 graden. Op dit moment is de wereldwijde temperatuur met iets meer dan 1 graad gestegen. Verwacht wordt dat de wereld met 3 graden opwarmt, zelfs als alle landen zich houden aan de regels die zijn vastgesteld in het Parijs-akkoord.

Foto: AFP

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven