Wind wakkert bosbranden in Griekenland en Turkije aan

23 augustus 2023, 12:50

Natuurbrand in het noorden van Griekenland. Foto: ANP/EPA/DIMITRIS ALEXOUDIS

In het noorden van Griekenland hebben bosbranden zich in de nacht van dinsdag op woensdag uitgebreid, meldt staatszender ERT. Harde windvlagen spelen hierin een rol. Ook in het westen van Turkije wakkert de harde wind een grote natuurbrand aan.

Als gevolg van heet en droog weer deze zomer bevat de vegetatie in Griekenland weinig vocht. In combinatie met een harde wind kunnen bosbranden - er woeden momenteel vijftien in het land - daardoor flink om zich heen grijpen. De grootste brand is die in de Evros-regio aan de Turkse grens bij het nationaal park Dadia. Dinsdag werden daar in een hut nog de lichamen van achttien mensen gevonden.

Ook in de omgeving van Komotini en in de omgeving van Aspropyrgos, een voorstad van hoofdstad Athene, woeden momenteel bosbranden, evenals bij het bosrijke gebergte Parnitha. Inwoners van de Atheense buitenwijk Ano Liosia werden dinsdag al geëvacueerd. In de afgelopen drie dagen is volgens het Nationaal Observatorium van Athene alleen al in de Evros-regio 380.000 hectare land in vlammen opgegaan.

Ook in Turkije bemoeilijkt een harde wind bluswerkzaamheden. Daar woedt in de provincie Çanakkale voor de tweede dag op rij een grote bosbrand. Dinsdag moest de zeestraat van de Dardanellen langs Çanakkale vanwege de brand worden gesloten voor scheepvaartverkeer. Volgens de Turkse autoriteiten zijn meer dan 1.250 mensen tot nu toe geëvacueerd en 83 mensen in het ziekenhuis opgenomen. Turkije kampt al de hele zomer met een hittegolf, waardoor overal in het land bosbranden zijn ontstaan.

Brandweermannen na een blusactie op Tenerife. Foto: ANP/AFP/CESAR MANSO
Brandweermannen na een blusactie op Tenerife. Foto: ANP/AFP/CESAR MANSO

Meeste geëvacueerde inwoners Tenerife weer naar huis

In Tenerife zijn nog steeds bosbranden, maar de situatie is daar iets verbeterd. Duizenden inwoners van het door branden geteisterde Tenerife kunnen terugkeren naar hun huizen. Het gaat volgens Spaanse media om zo'n 75 procent van de evacués. Op het Spaanse eiland voor de Afrikaanse kust woeden nog steeds grote branden, maar het vuur grijpt inmiddels minder snel om zich heen.

Het vuur heeft de afgelopen week zo'n 15.000 hectare in de as gelegd op het onder toeristen populaire Tenerife. De brand brak uit in een nationaal park bij de grote vulkaan op het eiland. De autoriteiten spraken over de meest complexe brand op de Canarische Eiland in vier decennia en evacueerden zo'n 12.000 mensen.

De autoriteiten zeggen inmiddels verbetering te zien, maar benadrukken ook dat het gevaar nog niet geweken is. Terugkerende evacués krijgen het verzoek goed te luisteren naar de autoriteiten, zodat ze de werkzaamheden van de hulpdiensten niet hinderden.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black