Brandweer krijgt grootste bosbrand Texas moeilijk onder controle

01 maart 2024, 12:50

Bosbranden
Bosbranden Texas. Foto: ANP / EPA / HANDOUT / TEXAS A&M FOREST SERVICE HANDOUT

In de Amerikaanse staat Texas proberen brandweerlieden de grootste natuurbrand in de geschiedenis van de staat onder controle te krijgen. Inmiddels is al 435.000 hectare in de as gelegd, maar is nog altijd maar 3 procent van de brand onder controle.

De zogeheten Smokehouse Creek Fire, zoals de brand wordt genoemd, is nu groter dan de East Amarillo Complex-brand die in 2006 een gebied ter grootte van 367.000 hectare grond verwoestte. Als gevolg van de natuurbrand zijn inmiddels twee mensen overleden, een 44-jarige man en een 83-jarige vrouw.

De gouverneur van Texas, Greg Abbott, kondigde dinsdag al een noodverklaring af voor zestig Texaanse counties. Tijdens zijn bezoek aan de staat liet president Joe Biden weten dat hij er alles aan zou doen om de inwoners van het getroffen gebied te beschermen tegen de bosbranden. Biden deelde daarnaast nog een sneer uit aan ontkenners van klimaatverandering, de oorzaak van de branden.

Het weerfenomeen El Niño zorgde afgelopen maand voor abnormaal hoge temperaturen in de Verenigde Staten en Canada. De Texaanse bosbranden zijn veroorzaakt door het bijzonder warme weer en stevige winden.

Wat is El Niño en wat zijn de gevolgen van dit natuurfenomeen?

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven