Bosbrand bij Athene aangewakkerd door harde wind

19 juni 2024, 15:20

Bosbranden
Bosbrand Griekenland. Foto: ANP / EPA / Yannis Kolesidis.

In de Griekse stad Koropi, aan de rand van de hoofdstad Athene, heeft woensdag een grote bosbrand gewoed. De vlammen werden aangewakkerd door een harde wind en twee nabijgelegen dorpen moesten worden geëvacueerd.

De brand ontstond in een opslagplaats en sloeg over op velden met droog gras en olijfbomen. Er zijn geen meldingen van doden of gewonden, liet een brandweerfunctionaris aan persbureau Reuters weten. Vier blusvliegtuigen, zes helikopters, tientallen brandweerwagens en meer dan vijftig brandweermannen bestreden de vlammen en een nabijgelegen hoofdweg naar Athene werd tijdelijk afgesloten.

Een groot deel van het gebied rond Athene heeft al weken geen regen gehad, waardoor grote gebieden kurkdroog zijn. Woensdag en donderdag is de omgeving van Athene tot een hoog brandrisico verklaard. Griekenland kampt al een week met extreme hitte: in Athene is het woensdag 36 graden. In Griekenland zijn de afgelopen dagen tientallen bosbranden uitgebroken door de verzengende zomertemperaturen, maar deze werden geblust voordat ze grote schade konden aanrichten.

Bosbranden komen vaak voor in de droge, hete zomers in Griekenland en hebben de afgelopen jaren tientallen doden veroorzaakt. De autoriteiten hebben gewaarschuwd voor een bijzonder hoog risico deze zomer, waarin de vegetatie na een droge, warme winter kurkdroog is.

Lees ook: Extreem heet in Italië, Griekenland en Turkije

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven