Komende nacht kans op gladheid

06 december 2023, 13:55

Strooiauto in actie. Foto: Jannes Wiersema

Winterse perikelen zijn vanaf vrijdagmiddag ver te zoeken, maar voordat het zover is krijgen we eerst nog een vrij koude nacht voorgeschoteld. Hierbij is ook kans op gladheid. Alle details lees je hier.

Vanavond is het droog en komen brede opklaringen voor. Bij weinig wind koelt het snel af. In opklaringsgebieden kan het kwik in de loop van de avond al vrij snel onder nul uitkomen. Komende nacht vriest het op uitgebreide schaal licht en kunnen wegen die nog nat zijn bevriezen waardoor gladheid op kan treden.

Kans op mist

Daarnaast bevinden we ons in uiterst vochtige lucht waardoor op uitgebreide schaal mist kan ontstaan. Hierdoor is ook kans op gladheid door rijpvorming. Vooral in woonwijken en op bruggetjes kan het verraderlijk glad zijn, zeker omdat je er na de zachtere woensdag misschien geen rekening meer mee houdt.

Bruggen koelen aanzienlijker sneller af dan reguliere wegen en in woonwijken wordt vaak niet gestrooid. Wees dus voorzichtig als jij morgenochtend in de auto of op de fiets naar je werk moet! In de loop van donderdagochtend zal de gladheid verdwijnen.

Lees ook: Wanneer is het glad op de weg?

Banner Whatsapp WOL

Zachte dagen op komst

Ook in de nacht naar vrijdag daalt de temperatuur in het noordoosten richting het vriespunt. Omdat de meeste wegen waarschijnlijk goed gestrooid zijn is de kans op gladheid klein, toch is het zeker niet uitgesloten dat het op de stoep, in woonwijken en op enkele bruggen glad wordt.

Komend weekend is er zeker geen sprake meer van gladheid. De temperaturen lopen flink op. Vrijdag overdag wordt het alweer 5 tot 9 graden en in het weekend komen we weer terecht in de dubbele cijfers. Ook in de nieuwe week blijft het zacht en wisselvallig herfstweer.

Alle details over het weer de komende tijd lees je ons uitgebreide weerbericht.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black