Noordoosten kleurt een beetje wit door sneeuw

08 februari 2024, 20:44

Sneeuw
Sneeuw in Wolvega, Friesland op 8 februari 2024. Foto: Martin Veye.

In het noordoosten valt vanavond sneeuw en regionaal kleurt het tijdens intensieve sneeuwval wit. Ook de wegen worden tijdelijk wit en glad. Eind van de avond gaat de neerslag overal over in regen.

Het sneeuwt vanavond in het noordoosten op grote schaal en daar waar het hard sneeuwt kleurt het tijdelijk even helemaal wit. Ook op de wegen blijft de sneeuw dan een tijdje liggen. Hou hier rekening mee als je de weg op gaat.

Sneeuw in Wolvega (Friesland) op donderdag 8 februari 2024. Foto: Martin Veye.
Sneeuw in Wolvega (Friesland) op donderdag 8 februari 2024. Foto: Martin Veye.

Op gras blijft sneeuw nog makkelijker liggen en witte grasvelden zien we door ook op grotere schaal. Op de Wadden valt vooral natte sneeuw.

Eerste op meer plaatsen (natte) sneeuw

Vanmiddag viel in de kop van Noord-Holland ook korte tijd wat natte sneeuw en aan het begin van de avond ook in de Noordoostpolder en het noorden van Overijssel. Inmiddels is de temperatuur in deze gebieden al weer opgelopen en valt alleen nog regen. Eind van de middag waren er al flinke temperatuurverschillen tussen het noordoosten en het zuiden van het land.

Flinke temperatuurverschillen 8 februari om 16:50 uur.
Flinke temperatuurverschillen 8 februari om 16:50 uur.

Zachte lucht wint terrein

Geleidelijk gaat de sneeuw ook in het westen en zuiden van Friesland en het zuiden van Drenthe over in regen. Vooral in Groningen, Oost-Friesland en Noord-Drenthe kan het nog een paar uur langer sneeuwen. Rond middernacht zal de neerslag overal zijn overgegaan in regen.

Het is rond middernacht +1 graad in het noordoosten van het land, 5-8 graden in het midden van het land en maar liefst 10 graden in het zuiden. Het regent dan in het hele land. Gedurende de nacht warmt het verder op naar 3-6 graden in het noordoosten en 9-11 graden in de rest van het land. De regenzone ligt dan nog alleen boven het noorden van het land. Elders valt een enkele losse bui.

Zeer zachte vrijdag

Het weer op vrijdag staat in groot contrast met dat van vandaag. De temperatuur stijgt naar 8 graden op de Wadden tot 14 in het zuiden en zuidoosten van het land. Normaal is het een graad of 6 overdag in het begin van februari. De regenzone in het noorden trekt snel weg, en verspreidt over het land komt het nog tot losse buien. Af en toe breekt de zon door. In de middag neemt de buiigheid af en komt de zon vaker tevoorschijn. Ook in het weekend is het zeer zacht en valt soms wat regen.

Meer informatie over het weekendweer is te vinden in weerbericht Nederland.

GladheidSupport

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven