Waar kan het vanavond wit worden?

06 december 2021, 11:55

Natte sneeuw in de avond. Foto: Ab Donker

Er staat sneeuw op het programma. Op veel plaatsen valt vanavond en aan het begin van de nacht enige tijd natte sneeuw en op sommige plaatsen kan de sneeuw tijdelijk blijven liggen. Lees in dit artikel waar de grootste kans op een sneeuwdek is en om hoeveel sneeuw het gaat.

Na een grotendeels droge, maar grijze, dag begint het aan het einde van de middag in het westen licht te regenen. De neerslag trekt vanavond oostwaarts over het land.

Halverwege de avond gaat de neerslag landinwaarts steeds meer over in natte sneeuw en als het wat harder sneeuwt kan het deels blijven liggen. De kans op vorming van een sneeuwdek in Zeeland en langs de westkust is uiterst klein. Elders in de westelijke helft van het land is de kans al iets groter, maar houdt een eventueel sneeuwdekje van 0-2 cm maar heel kort stand.

sneeuw 6 december 2021
sneeuw 6 december 2021

Grootste kansen witte wereld voor Oost-Nederland

De beste kansen op een tijdelijk witte wereld zijn voor Limburg, het (uiterste) oosten van Noord-Brabant, de oostelijk helft van Gelderland (inclusief de hogere delen van de Veluwe), Overijssel, Drenthe en Groningen. Als het even goed doorsneeuwt kan in deze delen van het land een sneeuwdek van 0-3 cm ontstaan. 

Hierbij zijn de kansen op een sneeuwdek van zo’n 3 centimeter het grootst voor de Veluwe, de regio rond Nijmegen en Limburg.

Gladheid 

Dat het bij sneeuwval glad kan zijn zal niemand verbazen. Als er sneeuw op de weg ligt zullen weggebruikers hier automatisch alert op zijn.  

Gevaarlijker is de eventuele gladheid later in de nacht en morgenochtend. Na het neerslaggebied volgen opklaringen. Bij een luchttemperatuur rond 1 graad boven nul kan de weg lokaal afkoelen tot rond of net onder het vriespunt. Hierdoor is kans op bevriezing van natte wegen. De kans hierop is het grootst op bruggen en viaducten, maar lokaal kunnen ook gewone wegen (op beschutte plekken) glad worden. 

Leer meer over wanneer gladheid kan voorkomen.

Nacht naar woensdag opnieuw kans op sneeuw?

Na een grotendeels droge dinsdag met behoorlijk wat zon volgt dinsdagavond opnieuw neerslag. Zoals het er nu voorstaat valt hieruit in de zuidwestelijke helft van het land voornamelijk regen. In het noorden en oosten is opnieuw kans op natte sneeuw. Vooral in het oosten van Friesland, Drenthe en Groningen kan de sneeuw opnieuw tijdelijk blijven liggen met een sneeuwdek van 0-2 cm tot gevolg. Als het tot een sneeuwdekje komt smelt dit woensdagochtend snel weg.

Lees ook ons uitgebreide weerbericht voor de het weer vanaf woensdag.

Foto: Ab Donker

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black