'Ongekende hitte' in oosten van Canada

06 oktober 2023, 14:10

Extreme warmte in delen van Canada. Foto: Andrej Ivanov

In het oosten van Canada is het momenteel ongebruikelijk warm. Deze week werden al meerdere temperatuurrecords gebroken met temperaturen rond de 30 graden.

"Het is ongehoord voor een dag in oktober", stelt meteoroloog Jean-Philippe Begin van Environment Canada. "Het is normaal om af en toe een warme periode te hebben, maar extreme hitte als deze is zeer ongebruikelijk". In de afgelopen dagen werden hitterecords gebroken in Quebec en naastgelegen provincies. Woensdag steeg het kwik tot 29,3 graden in Montreal, een verbetering van het record van 26,7 graden uit 2005.

Naar verwachting zullen de temperaturen in het weekend weer dalen tot normale waarden voor de tijd van het jaar, zegt Begin tegen persbureau AFP. Ook wordt er sneeuw voorspeld voor delen van het noorden van Canada. Maar hij waarschuwt dat extreme weersomstandigheden, waaronder hittegolven, in de toekomst vaker en intenser zullen zijn.

Ook op andere plekken worden momenteel warmterecords gebroken, zoals in Spanje. Dit jaar is hard op weg het warmste jaar te worden sinds temperaturen wereldwijd worden gemeten. September van dit jaar was de warmste septembermaand ooit, nadat afgelopen zomer ook al de warmste was.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black