Theedrinken bij warm weer: werkt het verkoelend?

24 juni 2023, 12:01

Zomerse taferelen en thee, gaat dat goed samen? Foto: Adobe Stock / Kristina Blokhin

Als het warm is buiten heb je waarschijnlijk weinig behoefte aan warme dranken zoals thee of koffie. Toch wordt gezegd dat het zou helpen om af te koelen. In dit artikel lees je of dat een feit of fabeltje is.

Het is een warme dag met flink wat zonneschijn en je probeert het zo koel mogelijk te houden. Grote kans dat je geneigd bent om voor een verfrissend drankje met ijsklontjes te kiezen. Een beetje tegen de verwachting in wordt gezegd dat hete thee veel beter helpt tegen de hitte. Hoe zit dat precies?

Hier vind je handige tips om je huis koel te houden.

Door het drinken van hete thee warmt het gebied rondom de maag op en onze kerntemperatuur wordt tijdelijk iets verhoogd. Vervolgens wordt een seintje naar de hersenen gegeven dat de interne thermostaat weer omlaag moet en we koelen af. Na het drinken van een glas ijskoud water gaat de kerntemperatuur juist omlaag, waardoor het seintje wordt gegeven om op te warmen. Door het warme weer buiten krijgen we het dan nog eens extra heet.

Door het drinken van hete thee stijgt je kerntemperatuur. Foto: Adobe Stock / pavlofox
Door het drinken van hete thee stijgt je kerntemperatuur. Foto: Adobe Stock / pavlofox

Hoeveel hete thee moet je drinken?

Er zit een addertje onder het gras. Je moet namelijk heel veel drinken om dit verkoelende effect te bewerkstelligen. Eén kopje thee is dus niet voldoende en heeft een minimaal effect op de lichaamstemperatuur. De temperatuur van het drankje maakt dus niet zoveel uit. Op een warme dag is het veel belangrijk om voldoende te blijven drinken, omdat we door te zweten ongemerkt meer vocht dan normaal verliezen. Bij hogere temperaturen wordt aangeraden om tenminste twee liter water te drinken. Doe dit zoveel mogelijk in kleine slokjes, want dan heeft je lichaam tijd om het water op te nemen en hoef je niet zo vaak naar het toilet.

Koffie, thee of toch een glaasje water?

Wat je precies drinkt maakt daarbij ook niet zoveel uit. Ook het gerucht dat koffie uitdrogend zou werken is een fabeltje. Laat alcoholische dranken wel zo veel mogelijk achterwege of drink veel water tussendoor. Door alcohol droog je namelijk wel sneller uit.

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black