Alcohol bij warm weer: dit zijn de effecten op je lichaam

25 juni 2023, 16:21

Wijn drinken op een warme en zonnige dag. Foto: Adobe Stock / minastefanovic

Tijdens warm weer is het belangrijk om voldoende te drinken. Het drinken van veel alcohol is echter een heel slecht idee. Lees waarom dit nog meer het geval is tijdens zomerhitte.

Op een zonnige zomerdag zweet je meer dan anders. Het is verstandig om op zulke dagen minsterns twee liter water op een dag te drinken. Pak regelmatig een glas koud kraanwater en zet het naast je neer, zodat je regelmatig eraan herinnerd wordt om te drinken. Ben je onderweg? Zorg dan dat je een flesje water bij je hebt.

Plas je minder dan gebruikelijk en is je urine donker van kleur dan heb je te weinig gedronken.

Tijdens hitte raden we je aan om voldoende water te drinken, foto: AdobeStock / kieferpix
Tijdens hitte raden we je aan om voldoende water te drinken, foto: AdobeStock / kieferpix

Wat gebeurt er met alcohol in je lichaam?

Na het drinken van een glas bier, wijn of sterke drank wordt de alcohol opgenomen door je maag en darmen en vervolgens verspreid via je bloed door je hele lichaam. Je bloedvaten worden hierdoor wijder. Dit levert een betere doorbloeding op en hierdoor krijg je het voor je gevoel warmer. Kleine bloedvaten in je huid gaan openstaan en daarmee wordt je kleur iets roder (blozen).

Uiteindelijk wordt de alcohol afgebroken in je lever. De afvalstoffen worden weer verwerkt door je nieren en verlaten je lichaam voor het grootste deel via je urine en voor een klein deel via zweet en je adem.

Alcohol en hersenen

Met een klein beetje alcohol worden vooral emoties en beoordelingsvermogen beïnvloed. Je kan je meer ontspannen voelen en het kan zelfs pijn verlagen. Bij consumptie van iets meer alcohol lopen coördinatie en reactievermogen terug. Dit is de hoofdreden dat alcohol en verkeer niet samengaan. Ook hitte zelf kan je alertheid verminderen, waardoor dit elkaar kan versterken.

Het nemen van nog meer alcohol leidt tot dronkenschap en in extreme gevallen kan je buiten bewustzijn raken.

Alcohol en uitdroging

Door alcohol zijn je nieren minder goed in staat hun werk te doen. Als gevolg verbruiken ze meer water. Je moet daardoor vaker plassen en produceert een waterachtige urine. Dit vochtverlies is de belangrijkste oorzaak van een kater.

Bij warm weer droog je uiteraard nog sneller uit en gaat dit proces harder. Je kan dus bij het consumeren van wat minder alcohol al een fikse kater krijgen.

Een zonnig terras in Breda. Foto: Paul Hermans
Een zonnig terras in Breda. Foto: Paul Hermans

Sneller verbranden

Drink je alcohol terwijl je in de zon zit dan zijn is er, naast sneller uitdrogen, nog een vervelend bijeffect. Doordat je bloedvaten verder open staan verbrand je sneller. Dit verbranden heb je bovendien minder snel in de gaten, omdat je door de alcohol minder voelt en meer ontspannen bent.

Lees ook: Wanneer kun je verbranden? Dit is de kracht van de zon!

Alcohol en slaap

Dankzij alcohol kan je sneller in slaap vallen. Denk aan het zogenaamde ‘slaapmutsje’. Het nadeel van slapen met alcohol in je bloed is dat je minder diep en onrustiger slaapt. Je wordt minder uitgerust en vaak ook eerder wakker.

Als het warm is in je slaapkamer dan levert dit extra nadelen op. Door je meer openstaande bloedvaten heb je het voor het gevoel nog warmer. Ook zal je, nog meer, last hebben van een droge mond en uitdroging in het algemeen.

Lees onze zeven tips om tropennachten goed door te komen.

Wat kan je doen om de effecten te verminderen?

Het antwoord op deze vraag is simpel: minder alcohol drinken. Wil je toch alcoholische dranken nuttigen tijdens warm zomerweer dan helpt het als je niet in de zon gaat zitten. Ook kan je af en toe een glas water drinken om uitdroging deels tegen te gaan. Doe geen water bij de wijn, maar wel tussendoor.

Of het de komende dagen warm weer wordt lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black