Dit wordt het weer bij Appelpop en Smeerboel

05 september 2023, 13:30

Festivals
Heet festivalweer op het programma. Foto: Paul Hermans

We zijn inmiddels aan het einde van het festivalseizoen beland en dit is doorgaans de periode waarin de temperaturen wat lager uitvallen dan tijdens hartje zomer. Toch lijkt komend weekend juist precies tijdens één van de warmste periodes van dit festivalseizoen te vallen. Hoe warm het precies wordt op jouw festival lees je hier.

We gaan de periode tegemoet met veel zon en bijzonder hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Alle details over het week van deze werkweek lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Die hoogzomerse perikelen houden ook in het weekend nog aan en dat is goed nieuws voor de festivalgangers. Toch is het met maxima rond 30 graden ook flink zweten op de dansvloer. In Tiel staat het bekende Appelpop op het programma. Het is één van de grootste gratis toegankelijke evenementen van Nederland met jaarlijks zo’n 150.000 bezoekers.

Zonovergoten en tropisch warm op Appelpop

Het festival opent komende vrijdag om 17:00 uur de deuren en op dat moment is het bij een zonovergoten weerbeeld met een graad of 30 uitzonderlijk warm. Tot zonsondergang schijnt de zon uitbundig bij maxima die ruim boven de 25 graden blijven.Als de zon eenmaal ondergaat, omstreeks 20:15 uur, koelt het relatief snel af. Toch is het zeker niet koud met rond middernacht een graad of 20. Daarmee kun je nog prima in je T-shirt naar huis fietsen of wandelen.

Ook zaterdag is het volop zomers met een zonovergoten weerbeeld bij temperaturen die wederom op kunnen lopen tot een tropische 30 graden. Er staat weinig wind en in combinatie met een hoge luchtvochtigheid kan het benauwd aanvoelen. Zorg er dus voor dat je voldoende water drinkt!

Lees ook: dit doet hitte met je lijf

Ook elders in het land volop zomers

In Utrecht staat komende zaterdag Smeerboel op het programma en ook daar kunnen ze rekenen op volop zomerse omstandigheden. De dag begint mogelijk met wat mist, maar dit lost in de loop van de ochtend redelijk snel op. Als het festival begint is het de zon die het weerbeeld bepaalt. Slechts af en toe is een stapelwolk zichtbaar in de lucht, maar die zal de zon nauwelijks afschermen. Het wordt op het heetste moment van de dag 29 of 30 graden en daarmee lijkt het wel hartje zomer.

Eigenlijk in heel het land staan komend weekend hoogzomerse temperaturen op het programma. In de kustgebieden liggen de maxima veelal tussen 26 en 28 graden. Andere kleine festivals in het binnenland kunnen rekenen op tropische temperaturen. Van Dream Village in Breda tot op het Misty Fields festival in het sfeervolle natuurgebied ‘De Grote Peel’ wordt het dus flink zweten! Het is dan ook zeer aannemelijk dat de festivals een hitteprotocol instellen.

Insmeren?

Ondanks de hitte is de zon in september wel een stuk minder krachtig dan tijdens hartje zomer. Toch wordt midden op de dag wordt nog steeds zonkracht 4 of 5 gehaald. Daarmee kan jouw onbeschermde huid binnen een half uur verbranden. Insmeren is dus nog zeker aan te raden!

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven