Tips om het warm te houden tijdens koude festivalnachten

27 maart 2024, 11:31

Festivals
Frisse ochtend op de festivalcamping. Foto: Adobe Stock / Elliot H Photography

Overdag is het vrij zonnig en warm, maar als je aan het einde van de dag je tentje opzoekt is het soms bibberen geblazen. Lees hier een paar handige tips om comfortabel die koude nacht op een festival door te komen.

Vooral tijdens het begin en einde van het festivalseizoen is het temperatuurverschil binnen een etmaal behoorlijk groot. Het verschil tussen de vroege ochtend en het warmste moment van de dag bedraagt soms zelfs 15 graden of meer! Ook in de zomermaanden kan het ’s nachts nog flink afkoelen. Het is makkelijker en verstandiger om te voorkomen dat je afkoelt, dan dat je tijdens de nacht jezelf weer moet opwarmen. Hieronder geven wij een paar handige tips!

tip 1

Laat je slaapzak in de ochtend luchten door hem open te slaan en je tentje open te zetten. Rits je slaapzak vervolgens weer dicht als je naar het festival gaat. Stop ook je kussen bij de slaapzak in. Door het ademende vermogen van dunne koepeltentjes kan gemakkelijk condens neerslaan op de buitenkant, maar ook op de spullen die in je tent liggen. Een dichtgeritste slaapzak voorkomt een koud en nat bed.

Stop vlak voordat je gaat slapen een kledingstuk die je aanhad alvast in je slaapzak. Zo wordt je lichaamswarmte in de kleding overgedragen aan de slaapzak.

tip 2

Zorg dat je slaapzak, kussen en tassen niet tegen het doek van de tent aan komen te liggen. Net als bij de vorige tip voorkomt dit natte spullen die bijdragen aan een koude en klamme nacht in je tent.

Tentjes op een festivalcamping. Foto: Adobe Stock / peopleimages.com
Tentjes op een festivalcamping. Foto: Adobe Stock / peopleimages.com

tip 3

Blijkt je slaapzak toch iets te dun te zijn? Dan ben je blij als je een extra deken of plaid hebt meegenomen om over je slaapzak heen te leggen. Dat kan je ook gebruiken als picknickkleed om op te ontbijten of relaxen voor je tent. Een extra paar sokken is geen overbodige luxe. Vooral de uiteinden van je lichaam zijn moeilijker warm te houden.

Dit is de beste periode om te kamperen in Nederland.

tip 4

Na een lange dag op het festival is het soms wel lekker om nog onder de douche te springen en al het zweet en viezigheid van je af te spoelen. Nadeel is dat je met natte lokken moet gaan slapen. Wikkel je haar losjes in een handdoek zodat het niet je hele kussen en slaapzak nat maakt.

tip 5

Laagjes kleding zijn een must tijdens een festival. Als je het tijdens het slapen toch te warm krijgt, kan je makkelijk een laagje uittrekken. Daarnaast kan je met laagjes eindeloos variëren. Lees hier meer over de beste kleding tijdens een festival. Neem een shirt of trui met lange mouwen mee en een broek met lange pijpen. Dit voorkomt vervelende jeukende muggenbulten waar je de rest van het festival nog last van hebt. Een win-win situatie dus!

Check hier meer tips om muggenbulten te voorkomen.

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven