Dit weer is het vaak bij Lowlands

15 augustus 2023, 12:00

Is tijdens Lowlands ook zo vaak een blauwe lucht te zien? Foto: Adobe Stock / Halfpoint

Eind augustus vindt één van de grootste festivals in Nederland plaats: Lowlands. In deze zomerse periode is nog geregeld kans op hoge temperaturen, maar het kan ook flink plenzen. Lees hier welk weer je op Lowlands kan verwachten.

Midden en eind augustus begint de temperatuur geleidelijk weer iets te dalen en het einde van het festivalseizoen nadert. Op het warmste moment van de dag is het gemiddeld zo’n 20 graden in het noordwesten van het land en nog afgerond 24 graden in het zuidoosten. Het dichtstbijzijnde weerstation bij het festivalterrein in Biddinghuizen ligt in Lelystad. Hier is het in augustus gemiddeld 22,5 graden.

Enkele dagen tropisch warm

Naast deze gemiddelde temperaturen zijn natuurlijk ook uitschieters naar boven mogelijk zodra warme lucht vanuit Zuid-Europa over het festivalterrein uitstroomt. Sinds 2000 was het drie keer tropisch tijdens Lowlands met 30 graden of meer. Dat gebeurde in 2001 op één dag en in 2012 steeg de temperatuur op twee festivaldagen naar 30 graden.

Mocht Lowlands in juli plaatsvinden dan zou het veel vaker tropisch zijn. Gemiddeld komt het in Biddinghuizen namelijk elk jaar wel twee dagen tot 30’ers in juli. Extreme hitte op een festival is geen pretje, dus wat dat betreft misschien wel zo fijn dat Lowlands in augustus wordt gehouden. In 2022 was de gemiddelde maximumtemperatuur op de drie festivaldagen 24 graden.

De hoogste temperaturen, natste edities en meeste zonneschijn tijdens Lowlands in het verleden.
De hoogste temperaturen, natste edities en meeste zonneschijn tijdens Lowlands in het verleden.

Augustus natste maand van het jaar

De warmte wordt geregeld opgevolgd met regen- en onweersbuien die soms veel regen in korte tijd kunnen opleveren. Van alle maanden komt augustus komt dan ook als natste uit de bus met gemiddeld 92,1 mm regen in de hele maand. De natste recente editie van Lowlands is 2016 met 24,6 mm. Daarvan viel een ruime 20 mm op de laatste dag van het festival. De editie van 2021 had nog natter kunnen verlopen met totaal 25,4 mm, maar toen ging het festival niet door. Er zijn ook edities die vrijwel helemaal droog verliepen. In 2022 viel alleen op de eerste dag ruim 1 mm, op de overige dagen bleef het droog.

Lees hier wat je moet doen bij onweer op een festival.

Augustus is vergeleken met juli net een fractie minder zonnig met 201 tegenover 223 uur. De festivalbezoekers werden in 2009 het meest in het zonnetje gezet met over alle festivaldagen een totaal van 28,3 uur zon. In lijn met de meeste regenval had 2021 de meest sombere editie kunnen worden met slechts 5,9 uur zon. Daarna volgt 2014 met 9,5 uur. In 2022 scheen de zon in totaal 22 uur.

Vaak aangenaam festivalweer

Kortom: Lowlands verloopt vaak met temperaturen tussen 20 en 24 graden en dat is ideaal om niet oververhit te raken. Een groot deel van de tijd blijft het droog, maar zomerse buien kunnen met een beetje pech veel regen opleveren. Tussen de buien door en tijdens droge dagen is de zon geregeld van de partij. Als alles meezit schijnt de zon een goede 10 uur per festivaldag.

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black