Dit is de beste kleding op een festival

30 maart 2024, 12:01

Festivals
Festival. Foto: Adobe Stock / Halfpoint

Je vriendengroep is opgetrommeld, de festivalkaartjes zijn binnen en dan moet nog een outfit worden uitgekozen. Het is lang niet altijd droog en zonovergoten tijdens het festivalseizoen in Nederland. Wat voor kleding trek je aan? Met behulp van de tips in dit artikel ben je stijlvol beschermd tegen regen en de zon!

Soms is het bloedheet en zonnig, maar een paar dagen later kan het met bakken uit de lucht komen. Een hutkoffer aan kleding meeslepen naar het festivalterrein is geen optie. Met deze tips heb jij per weertype een paar handige festivalitems.

Zonnig festivalweer

Het is meer dan 20 graden en de zon schijnt uitbundig! De T-shirts, jurkjes en korte broeken kunnen uit de kast worden gehaald. Sneakers zijn heerlijk om de hele dag comfortabel te lopen en dansen. Een zonnebril, pet of hoed horen ook bij je outfit, want de felle zon kan zomaar het zicht op jouw favoriete artiest belemmeren. Daarnaast zorgt de schaduw van een pet of hoed voor aangename verkoeling.

Bescherm je tegen de felle zon. Foto: Adobe Stock / kleberpicui
Bescherm je tegen de felle zon. Foto: Adobe Stock / kleberpicui

De zonnestralen laten ook je huid niet ongemoeid. Met zonkracht 5 of 6 verbrand je al na een kwartier als je niet bent ingesmeerd. Bij een hogere zonkracht verbrand je zelfs binnen tien minuten. Een reisverpakking zonnebrandcrème past makkelijk in een klein tasje. Tijdens een festivalweekend kan je deze bijvullen vanuit een grotere flacon die in de tent achterblijft.

Lees hier tien tips om niet te verbranden

Kans op een bui

Een blauwe lucht met stapelwolken ziet er onschuldig uit. Toch kunnen die stapelwolken uitgroeien tot een bui. Tijdelijk plenst het even, maar een kwartier later is het weer droog en zonnig. In dit geval is een regenponcho klein, makkelijk en voldoende voor die ene bui. Check de regenradar om te zien of het bij jou droog blijft. Niet altijd blijft het bij regen en in het ergste geval levert de bui ook hagel en onweer op. Lees hier wat je het beste kan doen als het onweert tijdens een festival.

Verregend festival

Helaas… De weersvooruitzichten zijn niet best en het gaat regenen. Een regenjas is geschikter dan dunne plastic regenponcho’s om de langdurige regen te trotseren. Door het voorkomen van natte kleding bescherm je jezelf tegen sterke afkoeling. Kies voor een fel kleurtje of printje, waardoor je regenjas bij de rest van je outfit past. De grond van het festivalterrein kan daarnaast drassig worden als het een tijd nat is. Draag een paar waterdichte laarzen of afgedragen schoenen. Die nieuwe witte sneakers kan je beter thuislaten.

Helaas is de poncho vanmiddag vaak nodig. Foto: Adobe Stock / gttkscg
Helaas is de poncho vanmiddag vaak nodig. Foto: Adobe Stock / gttkscg

Variëren met laagjes kleding

Een festival zonder regen is natuurlijk een stuk comfortabeler, maar de temperatuur kan ook een spelbreker zijn. Rond en na zonsondergang koelt het snel af. De festivals wat eerder of later in het seizoen hebben met een relatief groot temperatuurverschil tussen de middag en avond te maken. Een beetje wind maakt het voor het gevoel kouder. Laagjes kleding helpen je de hele dag door. Begin met een dunne stof en trek daar een blouse of trui overheen. Een spijkerjasje is door de dikkere stof ook ideaal en alsnog makkelijk om je middel te knopen als het ‘s middags warmer is.

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven