Dit kan je doen om te voorkomen dat je lekgeprikt wordt door muggen

20 mei 2024, 11:44

Ongedierte

Vreselijk dat gezoem rond je oren ‘s nachts. En doe je het licht aan, is de mug spoorloos verdwenen. Wat kun je doen om te voorkomen dat je helemaal lekgeprikt wordt? Wij geven je 8 tips tegen muggen om je lichaam muggenbultvrij te houden.

tip 1

1. Voorkom stilstaand water

Water. Dat is waar muggen op afkomen en zich in voortplanten. Je kunt ze dus niet blijer maken dan door bakken of gieters met stilstaand water in je tuin te zetten. Maar ook dakgoten en afvoerputjes. Vrouwtjesmuggen zijn hier dol op en zullen hun eitjes er achterlaten. Een tijdje later zal haar kroost je opzoeken om je lek te prikken. Heb je een vijver in je tuin? Zet er extra planten in! Deze planten trekken kikkers en libellen aan, en die vinden muggen een delicatesse.

Stilstaand water is de ideale kraamkamer voor muggen. Foto: Adobe Stock / vladk213.
Stilstaand water is de ideale kraamkamer voor muggen. Foto: Adobe Stock / vladk213.
tip 2

2. Eet knoflook

Wees niet zuinig met knoflook in je maaltijden. Muggen houden namelijk niet van een knoflookgeur. Na het eten van knoflook, komen knoflookoliën vrij in de poriën en juist dat geurtje zorgt er voor dat de mug zich wel twee keer bedenkt voordat-ie je bijt.

tip 3

3. Smeer je in met kamille

Wat te doen tegen muggen? Neem een kamillebad – en spoel je niet af – of smeer jezelf in met natte kamillebloemen. Het resultaat is dat je zo stinkt dat muggen je met rust laten. Nadeel: je partner doet dit waarschijnlijk ook.

tip 4

4. Draag overdag witte kleding

Wil je overdag niet gestoken worden? Trek witte kleding aan. Een mug steekt minder snel wanneer je witte kleding draagt. Daarentegen gaat een mug juist af op zwarte en rode kleding. Dit heeft te maken met de reflectie van het licht. Wit zorgt voor veel straling en zwart absorbeert juist licht.

Antimuggenmiddel. Foto: Adobe Stock / bignai.
Antimuggenmiddel. Foto: Adobe Stock / bignai.
tip 5

5. Smeer je in met anti-muggenmiddel

Let op: vrijwel alle producten met citronella zijn zinloos. Dus ’s avonds in de tuin een boek lezen bij een citroenkaars zal geen mug tegenhouden. Het enige dat echt helpt is je insmeren met DEET, en dan het liefst in een concentratie van 40%. Je kunt muggen eventueel ook voor de gek houden door de terrasverwarmer aan te zetten. Maar als een mug je eenmaal heeft gevonden, laat ie zich niet meer beetnemen.

tip 6

6. Laat gerust het licht aan

Muggen zijn dol op lichaamsgeur, alleen daar komen ze op af. Het is dus een fabeltje dat muggen afkomen op licht. Het aan- en uitschakelen van licht heeft dus geen enkel effect op het aantal muggen dat rondzoemt in je slaapkamer.

Prikkende mug. Foto: Adobe Stock / nataba.
Prikkende mug. Foto: Adobe Stock / nataba.
tip 7

7. Houd ramen en deuren potdicht

Je kan natuurlijk nooit genoeg tips tegen muggen krijgen, dus hier komt tip nummer 7! Het klinkt als een open deur, maar toch wordt die deur of dat raam vaak vergeten! Heb je ’s avonds een raampje open? Dat is een uitnodiging waar de mug geen ‘nee’ tegen zal zeggen. Wat wél te doen tegen muggen? Sluit thuis alles goed af en laat de deur zelfs niet op een kiertje staan. Een beetje frisse lucht in huis? Plaats dan een hor voor ramen en deuren. Hiermee voorkom je dat muggen op warme lente- of zomeravonden naar binnen komen. Dan geniet je lekker van het verkoelend briesje, maar houd je de muggen wel buiten!

tip 8

8. Slaap onder een klamboe

Mocht je nog steeds last hebben van de kleine bijters, dan heb je altijd nog de klamboe. Het houdt muggen op afstand en je slaapt ongestoord een nacht door. Zorg er wel voor dat er geen gaten in zitten, want die muggen weten altijd op miraculeuze wijze een ingang te vinden. Hang de klamboe ook ver en hoog genoeg van het bed af, anders word je alsnog lekgeprikt. Last van het vervelende gezoem van de steekgrage insecten? Schaf een setje oordopjes aan en je slaapt als een roos!

We hopen natuurlijk dat je dankzij deze tips tegen muggen wat minder vaak wordt geprikt. Toch geprikt? Lees dan onze tips tegen de jeuk

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven