Weeronline
Weeronline
  vlammenzee in Californië

  Santa Ana-wind veroorzaakt vlammenzee in Californië

  Aangemaakt: 04 dec 2020, 09:06 uur

  In de Amerikaanse staat Californië vreesden ze er al voor: de Santa Ana-winden. Een brand die donderdag uitbrak in een huis ten zuidoosten van Los Angeles verspreidde zich door de krachtige wind razendsnel over een gebied van meer dan 7000 hectare. Duizenden mensen moesten hun huis uit voorzorg verlaten.

  Ongeveer 500 brandweerlieden proberen het vuur in Orange County onder controle te krijgen. Bij het blussen worden ook blusvliegtuigen ingezet. Donderdagavond (lokale tijd) was de brand nog maar voor 10 procent onder controle. Een aantal woningen zijn beschadigd en twee mensen raakten gewond. “Het is december en we hebben nu nog steeds actieve bosbranden in onze staat”, zei de gouverneur van Californië, Gavin Newsom, tijdens een persconferentie. “Deze Santa Ana-winden waren behoorlijk intens.”

  Santa Ana-winden zijn sterke, extreem droge neerwaartse winden. In combinatie met warme lucht en hoge windsnelheden kunnen ze de bosbranden gemakkelijk verergeren. In de Amerikaanse staat ging het donderdag om windvlagen van ruim 110 kilometer per uur.

  Het huidige bosbrandenseizoen in Californië is qua oppervlakte het meest verwoestende ooit. Sinds het begin van het jaar is ruim 16.100 vierkante kilometer land verloren gegaan. Duizenden woningen gingen in vlammen op en tientallen mensen kwamen om het leven. Indien de droogte en de harde wind aanhouden, zal de situatie in december naar alle verwachting nog verder verslechteren.

  Foto: ANP / EPA / Christian Monterrosa

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: ANP