Eerste ‘gigafire’ ooit in Californië

07 oktober 2020, 12:10

3af2e60d-anp-423346862-1-1240x600

In Californië hebben de branden weer een nieuwe mijlpaal bereikt. Er wordt nu voor het eerst ooit gesproken van een ‘gigafire’ in Californië, een vuur van 1 miljoen hectare.

In het noorden van de Amerikaanse staat woedt al vijftig dagen een enorme brand. Deze vuurzee is een samensmelting van verschillende branden die ontstonden toen in augustus de bliksem insloeg in droge bossen. Deze branden werden een ‘megafire’, maar sinds deze week heeft de enorme brand de status van ‘gigafire’ bereikt.

Het vuur heeft nu een oppervlakte van 1,03 miljoen hectare. De brand is daarmee groter dan de staat Rhode Island en woedt in zeven provincies, aldus het brandweerbureau Cal Fire. De branden die woeden in Californië breken sowieso alle records: vijf van de zes grootste branden die de staat ooit heeft gekend deden zich voor in 2020.

Vuurseizoen is nog altijd bezig

En nog altijd is het vuurseizoen, dat drie maanden langer duurt dan normaal, nog niet op zijn retour. Californië had deze zomer te maken met een hittegolf, die heeft bijgedragen aan de vorming van de enorme bosbranden, zelfs zonder de seizoenswinden die gewoonlijk de branden aanwakkeren.

Volgens wetenschappers zijn de grote, uit de hand gelopen branden in het westen van de Verenigde Staten steeds vaker een kenmerk van de klimaatcrisis. De stijgende temperaturen en langdurige droogte als gevolg hiervan maken dat het landschap uitdroogt, waardoor het erg vatbaar is voor branden.

Foto: ANP / EPA / John G. Mabanglo

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

Door: ANP

Reageer via Facebook