Experts: zware stormen in Midden-Amerika zijn slechts voorproefje

04 december 2020, 11:34

Buitenland
92d4f3f2-anp-425548860-1280x600
92d4f3f2-anp-425548860-1280x600
92d4f3f2-anp-425548860-1280x600

Midden-Amerika is dit jaar hard getroffen door zware orkanen en tropische stormen. En dat is nog maar het begin, waarschuwen wetenschappers. In de toekomst zullen de landen waarschijnlijk vaker te maken krijgen met zulke natuurrampen.

Klimaatverandering verandert de manier waarop orkanen zich ontwikkelen. Door stijgende temperaturen warmt het oceaanwater op, nemen stormen in kracht toe en zijn regenbuien zwaarder. Uit onderzoek blijkt ook dat orkanen soms langzamer bewegen en langer op een plek blijven hangen waardoor in korte tijd veel regen naar beneden komt. Bovendien kunnen stormen toeslaan buiten het orkaanseizoen. “Als het ons niet lukt om de opwarming van de aarde tot 2 graden Celsius te beperken, kunnen we een intensivering van dergelijke natuurrampen in de regio verwachten”, zegt Luis Miguel Galindo, klimaatdeskundige en hoogleraar economie aan de UNAM-universiteit in Mexico.

In november teisterden twee van de sterkste stormen van het jaar, Eta en Iota, Midden-Amerika. Ze volgden elkaar snel op en verwoestten delen van Panama, Costa Rica, Honduras, Nicaragua, El Salvador, Guatemala en Belize. In totaal zijn meer dan 200 mensen door overstromingen en aardverschuivingen omgekomen en meer dan een half miljoen mensen hebben hun huis moeten verlaten.

Waarschuwen voor de storm

Doordat de stormen zo snel achter elkaar ontstonden, zijn veel mensen niet op tijd gewaarschuwd. “Het is moeilijk om je voor te bereiden als er een tropische storm gaande is en die een dag later een orkaan van categorie 4 wordt”, zegt meteoroloog Philip Klotzbach, waarmee hij doelt op Iota, die zich in 36 uur ontwikkelde tot een orkaan met windsnelheden van 257 kilometer/uur.

Gemeenschappen zouden daarom manieren moeten vinden om het risico op schade te verminderen. Dat kan bijvoorbeeld door rekening te houden met de plek waar huizen gebouwd worden: niet in de buurt van kustlijnen, want die zijn kwetsbaar voor overstromingen en stormvloed, en niet in de heuvels waar de kans op aardverschuivingen groter is. Zo zouden op termijn doden kunnen worden voorkomen. Waarschuwingssystemen zouden bovendien verbeterd kunnen worden om de bevolking op tijd te kunnen informeren.

Dit jaar telde een recordaantal van 30 stormen in de Atlantische Oceaan. Of dit geheel is toe te schrijven aan klimaatverandering is nog onduidelijk. Het kan ook een natuurlijke variatie zijn, benadrukken de wetenschappers.

Foto: ANP / EPA / Jose Valle

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven