Tropische storm Eta voor het eerst in de geschiedenis

01 november 2020, 10:14

Buitenland
Orkaan Laura. Foto: NASA
Orkaan Laura. Foto: NASA
Orkaan Laura. Foto: NASA

Eta is de 28e tropische storm of orkaan met een naam en dat is een record. 2005 telde ook 28 tropische stormen en orkanen, maar doordat één storm pas naderhand als tropisch werd aangemerkt heeft deze nooit een naam gekregen. Het orkaanseizoen duurt tot eind november, dus Theta of Iota kunnen nog volgen.

2005 telde in totaal 28 tropische stormen en orkanen en dat is gelijk aan dit jaar. Eén tropische storm is pas na een heranalyse ontdekt en heeft daardoor niet de naam Eta gekregen. Het orkaanseizoen van 2005 was wel veel heftiger dan het huidige. Toen kwamen in de Atlantische Oceaan 15 orkanen voor en dat is niet eerder waargenomen. Daarvan waren zeven een ‘major hurricane’ en ook dat was uniek.

‘Major hurricanes’ zijn zware orkanen en vallen in de derde categorie of hoger op de Schaal van Saffir en Simpson. De zwaarste orkaan van 2005 was Katrina. Katrina bereikte met categorie vijf niet alleen de hoogste waarde op de schaal, maar was ook een van de meest verwoestende uit de geschiedenis van de VS. 2020 telt drie zware orkanen, Delta van categorie drie en Laura en Teddy van de vierde categorie.

Orkaanseizoen nog niet voorbij

Het huidige orkaanseizoen is nog niet voorbij en er is dus kans dat ook Theta of zelfs Iota nog volgen. Het officiële orkaanseizoen duurt in het gebied van de Atlantische Oceaan tot eind november en start daarna weer begin juni. Toch komt het wel eens voor dat begin december nog een tropische storm of orkaan ontstaat of in mei.

Zo druk als het huidige orkaanseizoen verloopt zo rustig was het in 1907 en in 1914. In beide jaren verliep het orkaanseizoen zonder orkanen en in 1914 werd zelfs slechts één tropische storm geregistreerd. Sinds 1851 worden deze weerfenomenen jaarlijks bijgehouden.

Namenlijst voor de tweede keer op

Tropische stormen en orkanen krijgen sinds 1953 namen en tegenwoordig wordt dit bepaald door de Wereld Meteorologische Organisatie. Per jaar is er één lijst met 21 namen die op volgorde worden toegewezen. De namen zijn afwisselend vrouwelijk en mannelijk. In totaal zijn er zes lijsten met namen die daarna opnieuw worden gebruikt. Alleen als orkanen zeer veel leed veroorzaken wordt de naam vervangen en niet meer gebruikt. Als er meer dan 21 namen nodig zijn wordt gebruik gemaakt van het Griekse alfabet. Tot nu toe is dit alleen in 2020 en 2005 gebeurd. Daarvoor was het hoogste aantal tropische stormen en orkanen 20. Dit gebeurde in 1933.

De naamgeving in andere zeegebieden met orkanen werkt anders, met kortere lijsten, andere namen en snellere roulatie.

Lees ook de karakteristieken van een orkaan.

Bron: NOAA

Foto: NASA

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven