De beste plaatsen om het noorderlicht te zien

19 januari 2024, 17:02

Buitenland
Noorderlicht op IJsland. Foto: AdobeStock Mike Hubert

Het noorderlicht zien is een onvergetelijke ervaring. Het noorderlicht is ongrijpbaar en hier een glimp van opvangen vergt een beetje planning en ook veel geluk.

Het noorderlicht (ook bekend als Aurora Borealis), de ultieme bucketlist-ervaring, is genoemd naar Aurora, de Romeinse godin van de dageraad, en Boreas, de Griekse god van de noordenwind. Het verschijnsel heeft een vrij gewone wetenschappelijke verklaring, het zijn elektrisch geladen deeltjes die met hoge snelheid de bovenste atmosfeer van de aarde binnendringen. Maar dit zelf ervaren is magie op aarde.

De beste plaatsen om het noorderlicht te zien zijn de bestemmingen die het dichtst bij de zogenaamde Aurora Oval liggen; dit zijn gebieden met de sterkste geomagnetische activiteit en deze produceren het helderst de verschijning. De Scandinavische landen IJsland, Noorwegen, Zweden en Finland, die binnen of dichtbij de poolcirkel liggen (en die ook tot de beste plaatsen van Europa behoren om te bezoeken) zijn veel voorkomende keuzes, maar je kunt het noorderlicht ook in Schotland en Canada beleven tijdens een wintervakantie. Een avontuur om het licht te zien betekent laat opblijven, want het gebeurt meestal tussen 22.00 en 2.00 uur. Je hebt een heldere, onbewolkte nacht nodig en bij voorkeur ben je op grote hoogte.

Kijken naar het noorderlicht vanuit een hut. Beeld: Pixabay
Kijken naar het noorderlicht vanuit een hut. Beeld: Pixabay

IJsland

Het mysterieuze IJsland, met zijn koude klimaat, lange uren duisternis en uitgestrekte stukken land die relatief ongerept blijven door lichtvervuiling, is waarschijnlijk de beroemdste plek om het noorderlicht te zien. Terwijl de massa’s naar de IJslandse hoofdstad Reykjavik gaan, is het het beste om de stad te verlaten.

Er zijn veel lichtkijk-excursies die elke nacht vanuit Reykjavik vertrekken. Ze brengen je naar het landelijke IJsland, waar de nachtelijke hemel open en helder is, dus kleed je warm aan en wacht op het entertainment van de avond. Als je je verder van de stad wilt vestigen, hebben Noord-IJsland en de West fjorden langere uren van duisternis en zijn dus populaire plekken voor Aurora-avonturen.

IJsland is uitstekend ingesteld op waarnemingen, met een overvloed aan tours onder leiding van gidsen vol lokale kennis en hotels die pakketten aanbieden en enkele opmerkelijke plekken. Neem bijvoorbeeld Hotel Ranga, met zijn warme zwembaden gevuld met mineraalrijk vulkanisch water waar gasten met een glas bubbels in de hand kunnen uitkijken op de skyline van IJsland, of de Northern Lights Bar van het Ion Hotel, met rondom lopende ramen en zachte verlichting om in de gezelligste omgeving te genieten van het noorderlicht.

Het hoogseizoen in IJsland voor het bekijken van het Noorderlicht is van september tot maart, wanneer de nachten het langst zijn en de hemel helder is.

Tip: Controleer altijd de weersverwachting – in sommige tijden van het jaar kent IJsland verschillende seizoenen op één dag en zeker als het bewolkt is, zijn de kansen om het licht te zien kleiner.

Noorderlicht. Beeld: pixabay
Noorderlicht. Beeld: pixabay

Schotland

Hoewel het Noorderlicht buiten de poolcirkel minder vaak te zien is, wil dat niet zeggen dat er geen goede kans is dat je het in Schotland meemaakt. Noord-Schotland ligt op dezelfde breedtegraad als delen van Noorwegen en als de nachten lang zijn en de hemel helder is, is er kans op een bezoek van het dansende licht, dat in dit gebied bekend staat als ‘The Mirrie Dancers’. Breng een bezoek aan de Schotse eilanden Shetland, Orkney, Harris en Lewis en je vergroot je kansen nog verder.

Schotland heeft twee nationale parken: het Cairngorms National Park en het Loch Lomond and the Trossachs National Park. Deze grote open ruimten vormen een ideale omgeving om het noorderlicht te zien, met weinig lichtvervuiling. De North Coast 500 begint en eindigt bij Inverness Castle en cirkelt rond de noordelijke Highlands, waar de kans groter is dat je het licht ziet vanwege het afgelegen landschap en de grotere hoogte.

Noorwegen

Met diepe, donkere bossen, majestueuze bergen en uitgestrekte open landerijen vormt het landschap van Noorwegen de perfecte setting mocht de kosmische lichtshow zich voordoen. De regio telt ook meer dan 1000 spectaculaire fjorden – lange, diepe, smalle watermassa’s die ver landinwaarts reiken – en het noorderlicht te zien boven zulk natuurschoon is prachtig..

Svalbard, een Noorse archipel tussen het Noorse vasteland en de Noordpool, is ’s werelds noordelijkste nederzetting die het hele jaar door open is en de grote wildernis van Noorwegen. Reizigers die zich hier stationeren hebben meer kans om het Noorderlicht te zien. Maar wees gewaarschuwd, wilde dieren – en in het bijzonder ijsberen – lopen vrij rond in dit deel van Noorwegen, dus het is essentieel dat je met een gids of op een georganiseerde tour komt om veilig te blijven. Veel reizigers kiezen voor de Noord-Noorse hoofdstad Tromsø – ook wel de Stad van het Noorderlicht genoemd – als middenweg. Er is gemakkelijke toegang tot de omliggende gebieden met uitstekende kijkplekken, maar toch is er een bruisende stad om te verkennen tijdens de rest van de reis.

De donkere nachten van de winter bieden de beste kans om het Licht te zien, met het hoogseizoen tussen november en februari, waardoor het een van de beste plaatsen is om in januari te bezoeken als je de nieuwjaarsblues wilt inruilen voor een Aurora-spotting avontuur. Maar een bezoek tussen september en maart moet voldoende mogelijkheden bieden, vooral bij een heldere hemel.

IJshotel. Beeld: Pixabay
IJshotel. Beeld: Pixabay

Zweden

Het dramatische landschap van Zweden is de ideale uitvalsbasis voor het beleven van het noorderlicht, met duizenden eilanden aan de kust, meren in het binnenland, dichte bossen en vergletsjerde bergen die er spectaculair uitzien onder het dansende licht – en het is er minder druk dan op sommige van de bekendere noorderlichtbestemmingen zoals IJsland en Noorwegen.

De beroemdste locatie voor het waarnemen van het natuurverschijnsel is het aangewezen Aurora Sky Station in het uitgestrekte Abisko National Park, maar het is niet de enige plaats in Zweden die het overwegen waard is voor een noorderlichtjacht. Kiruna is de meest noordelijke stad van het land, waardoor het een ideale uitvalsbasis is om de meer landelijke gebieden van Zweden te verkennen, terwijl het nabijgelegen dorp Jukkasjärvi meer afgelegen ligt – en ook de meest iconische accommodatie van het land herbergt, het Ice Hotel.

Als je in Zweden bent, is een bezoek aan het Ice Hotel een unieke ervaring en een van de beste plekken om het noorderlicht te zien. Elk jaar worden kunstenaars uit de hele wereld uitgenodigd om in Zweden een nieuw hotel te ontwerpen dat volledig van ijs is gemaakt. De blokken worden gebeiteld in de ongelooflijke kamers en suites van het Ice Hotel, met enorme ijssculpturen en verbluffende lichteffecten. Het is alsof je in je eigen ingewikkelde iglo verblijft.

Beste tijd van het jaar om Zweden te bezoeken om het noorderlicht te zien is tussen september en maart, hoewel er al in augustus waarnemingen zijn gedaan.

Finland

Fins Lapland is een uitstekende plek om het licht te bekijken – er wordt zelfs gezegd dat de regio het natuurwonder zo’n 200 nachten per jaar beleeft. Net als Zweeds Lapland is het in Fins Lapland tijdens de wintermaanden bijna volledig donker, wat betekent dat er des te meer kans is om het noorderlicht te zien. Utsjoki, grenzend aan Noorwegen in het uiterste noorden van Finland, is een populaire plek voor wie het noorderlicht wil zien. Deze landelijke bestemming herbergt de grootste wildernisgebieden van Finland met uitgestrekte open ruimten die het licht de volle aandacht geven die het verdient.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven