Weeronline
Weeronline
  orkaanseizoen

  Orkaanseizoen met recordaantal stormen officieel voorbij

  Aangemaakt: 01 dec 2020, 06:50 uur

  Met een recordaantal van dertig tropische stormen met een naam, waarvan dertien orkanen en zes ‘major’ orkanen van de derde categorie en hoger, is het Atlantisch orkaanseizoen officieel voorbij. Het seizoen loopt van 1 juni tot en met 30 november, maar ook in december en januari kunnen nog tropische stormen ontstaan. Bij Madeira ligt momenteel een systeem dat tropische storm Kappa kan worden.

  Het Atlantisch orkaanseizoen, met tropische stormen en orkanen in de noordelijke Atlantische Oceaan, de Caribische Zee en de Golf van Mexico, begin officieel op 1 juni, maar tropische storm Arthur was er dit jaar al van 16-19 mei. Nog voordat het seizoen officieel begon zag ook tropische storm Bertha op 27 mei het levenslicht.

  In juni en juli kwamen vijf tropische stormen voor met de namen Cristobal, Dolly, Edouard, Fay en Gonzalo. Op 23 juli ontstond Hanna en dit werd de eerste orkaan met gemiddelde windsnelheden van 150 km/uur. Deze orkaan werd snel opgevolgd door de volgende orkaan van de eerste categorie Isaias.

  Lees hier meer over de schaal van Saffir en Simpson

  Laura was een ‘major hurricane’

  In augustus kwamen vijf systemen voor met drie tropische stormen (Josephine, Kyle en Omar). Laura en Marco werden orkanen en Laura groeide zelfs uit tot een ‘major hurricane’ van de vierde categorie met gemiddelde windsnelheden van 240 km/uur. September was een drukke maand met negen tropische systemen. Vier daarvan groeiden uit tot orkanen. Nana was een orkaan van de eerste categorie, Paulette en Sally van de tweede categorie en Teddy was een ‘major’ orkaan van de vierde categorie met gemiddelde windsnelheden van 220 km/uur.

  Teddy was de negentiende orkaan van het seizoen en daarmee was het aantal stormnamen bijna op. Alleen Vicky en Wilfred waren nog over, maar die volgden snel. Net als in 2005 werd overgeschakeld op het Griekse alfabet. In 2005 waren de namen ook op en werden de namen Alpha, Beta, Gamma, Delta, Epsilon en Zeta gebruikt. In dat jaar waren er 27 stormen en 14 orkanen.

  Iota orkaan

  Satellietbeeld Iota, de zwaarste orkaan van het seizoen

  Niet eerder zoveel orkanen in een seizoen

  In dit orkaanseizoen zagen Alpha en Beta het levenslicht in september en Gamma, Delta, Epsilon, Zeta en Eta verschenen in oktober op de weerkaart. Met Eta werd het recordaantal tropische systemen met een naam gebroken. Gamma was een tropische storm, maar de overige systemen groeiden allemaal uit tot stevige orkanen. Zeta was een orkaan van de tweede orkaan, maar de overige werden allemaal zware orkanen van categorie 3 en meer. Zo werden Delta en Eta beide een categorie vier orkaan.

  Met Eta kwam er nog geen eind aan het seizoen, want in november volgden nog Theta en Iota. De laatste was de allerzwaarste van dit jaar, want Iota groeide uit tot een orkaan van de zwaarste categorie vijf met gemiddelde windsnelheden van 260 km/uur. Met zowel Eta als Iota waren er twee zware orkanen in november.

  Inmiddels is het december en het seizoen is officieel ten einde. Toch kunnen ook deze maand en in januari nog tropische systemen tot ontwikkeling komen. Bij Madeira ligt momenteel een systeem dat kan uitgroeien tot de volgende tropische storm met een naam. Dat zou dan Kappa worden.

  orkaanseizoen

  Foto: ANP/EPA/Cristobal Garcia

  Actief orkaanseizoen door La Niña

  Een aanhoudende La Niña en een hogere zeewatertemperatuur is de reden voor het actieve orkaanseizoen. Bij een La Niña is het zeewater van de Grote Oceaan tussen Indonesië en Zuid-Amerika veel kouder dan normaal. Dit leidt hogerop in de atmosfeer boven Midden-Amerika en de Atlantische Oceaan ten oosten van Midden-Amerika tot minder wind. Daardoor ontstaan deze regio meer orkanen.

  Ook de hoge zeewatertemperatuur speelt een rol. Orkanen ontstaan bij zeewatertemperaturen van 26 graden en hoger en momenteel is het bij de Cariben nog ongeveer 28 graden en bij de Bahama’s 27 graden. In de Golf van Mexico is het in het zuiden nog 26 graden, aan de zuidkust van Amerika is de watertemperatuur een graad of 19.

  Foto: ANP/AFP/RAMMB/NOAA/NESDIS

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: Rico Schröder