Natuurjournaal: ijsvogeljongen, wilde peen maakt vogelnestjes

31 juli 2021, 07:00

De jongen van de ijsvogel zijn uitgevlogen. Dit bijzondere vogeltje is niet gemakkelijk te spotten, omdat hij zo snel vliegt en zijn blauwe kleuren niet opvallen tegen een blauwe lucht.

Mocht je toch het geluk hebben een ijsvogel te zien, probeer dan eens op de kleur van zijn pootjes te letten. Volwassen ijsvogels hebben feloranje pootjes; de pootjes van jonge vogels zijn nog bruin. Misschien zie je wel één van de net uitgevlogen jongen. Ze worden nog enkele dagen tot weken door hun ouders gevoerd, daarna is het tijd om hun eigen vis te vangen.

wilde peen

De wilde peen

De wilde peen is een algemene schermbloemige. Je ziet hem vooral in droge graslanden, op dijken en dergelijke. Het scherm bestaat uit vele kleine witte bloemen. In het midden zit vaak een paars of roze bloempje. Waar dat voor dient? Het zal vast iets te maken hebben met het aantrekken van insecten voor de bestuiving. De wilde peen is de voorouder van onze worteltjes. Als de bloemschermen rijpen, trekken ze zich samen en lijkt het net een vogelnestje. De hele zomer kan je deze nestjes vinden.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Nature Today Logo

Tekst en foto’s: Mike Hirschler, IVN

Door: Nature Today

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black