Natuurjournaal: noordse sternen aan de kust

27 juli 2021, 07:00

Noordse stern

De noordse stern is kampioen langeafstandstrekken. De soort broedt in het Arctische gebied, maar overwintert op het zuidelijke halfrond, zelfs op Antarctica. Er broeden ook wel noordse sternen in Nederland, maar dat is de zuidgrens van hun broedgebied.

De komende tijd trekken de vogels uit noordelijker broedgebieden naar het zuiden. Ze maken daarbij regelmatig een tussenstop in Nederland. Aan de kust en op de Wadden zijn tijdens hun trek noordse sternen te zien. Vergeet je verrekijker niet als je een dagje naar het strand gaat! Weten wanneer je de grootste kans hebt op een noordse stern? Markeer hem dan als favoriet in de Nature Today Go-app.

Trompetboom
Trompetboom

Foto: Mike Hirschler, IVN

Trompetbomen

Trompetbomen komen van ver: Amerika en Azië. Vaak staan ze in bolvorm geknot in tuinen. In parken kom je ze ook wel tegen, daar worden het imposante bomen. Op dit moment bloeien ze volop met grote trompetachtige bloemen. De bloemen zijn wit en als je de kans krijgt er een van dichtbij te bewonderen, dan zal je zien dat de kleuren rood, oranje en geel in de trompet zitten. Die kleuren lokken insecten de bloem in, ze vormen een soort landingsbaan. Ook veel andere bloemen maken van deze tactiek gebruik. Als een hommel de bloem binnendringt op zoek naar nectar, schuift zijn rug langs een aantal meeldraden. Als de hommel daarna naar een andere bloem gaat, vindt er bestuiving plaats.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Nature Today Logo
Nature Today Logo

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl en Mike Hirschler, IVN Foto’s: Rob Felix, Saxifraga

Nature Today

Nature Today

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black