Natuurjournaal: bloedrode juffers, wilde appel heeft vruchten

30 juli 2021, 07:00

Op dit moment kun je veel bloedrode juffers zien vliegen bij het water. Met name in Oost- en Zuid-Nederland komt de rode koraaljuffer veel voor. Deze soort was eerder zeldzaam in Nederland, maar is bezig met een opmars.

Hij heeft zich nu tot in Drenthe gevestigd. Koraaljuffers lijken wel op vuurjuffers, de enige andere rode juffers. Je kunt het verschil makkelijk zien, want de poten van vuurjuffers zijn zwart. Daarnaast hebben koraaljuffers altijd een helemaal rood lichaam, terwijl mannetjes van de vuurjuffer een zwarte tekening op hun lichaam hebben. De vliegtijden overlappen, maar nu vliegen de meeste koraaljuffers, dus de kans dat je die ziet is groot.

Wilde appel

Foto: Jan van der Straaten, Saxifraga

Wilde appels

Appels zoals we die nu kennen groeien aan bomen die door mensen veredeld zijn. Dankzij lange periodes van kweken kunnen we nu altijd genieten van die lekkere sappige vruchten. Maar wist je dat ook de ‘voorouder’ van de appel in Nederland groeit? De wilde appel komt door heel Nederland voor in loofbossen, bosranden en struwelen. Op dit moment verschijnen de eerste vruchten van de wilde appel. Deze voorouders van onze appels zijn niet eetbaar voor mensen: ze zijn klein en wrang.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Nature Today Logo

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl Hoofdfoto: Kees Marijnissen, Saxifraga

Door: Nature Today

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black