Wintersportverwachting: vaak zacht en vrij zonnig

30 januari 2024, 14:20

De Eiger in Grindelwald op 30 januari 2024. Foto: Marian Schreppers

Door het zachte en zonnige weer zijn veel dalen alweer groen gekleurd. Kunnen de wintersportgebieden de komende tijd nog op verse sneeuw rekenen? In onze kersverse verwachting lees je alles over het weer in de wintersportgebieden.

De afgelopen dagen verliepen ronduit zacht in de Alpen met flink wat zonneschijn. De sneeuw in veel wintersportdorpen is hierdoor weggesmolten. In de bergen zijn de sneeuwcondities nog goed. Zeker ’s ochtends is dit het geval, want tijdens de nachten en vroege ochtenduren vriest het.

Vaak droog met zon, donderdag wat sneeuw

Voorlopig blijft het zacht in de Alpen met een afwisseling van wolkenvelden en flinke zonnige perioden. Donderdag is een uitzondering. De bewolking neemt dan namelijk toe en vanuit het noorden trekt een neerslaggebied over de Alpen. Vooral Zwitserland en Oostenrijk krijgen hier wat van mee, maar de hoeveelheden blijven beperkt. De sneeuwgrens ligt tussen 1200 en 1700 meter. In de hoger gelegen dalen valt enkele centimeters en in de bergen komt het hooguit tot 10-20 centimeter verse sneeuw.

Vooral vanaf vrijdag is vooral de zon die vaak het weerbeeld bepaald. In sommige dalen stijgt het kwik naar waarden rond of iets boven 10 graden en in de nachten vriest het licht, misschien blijft het zelfs boven nul. Er staat weinig wind, waardoor het heerlijk weer is om op te latten te staan of om op het terras te zitten. Het wintersportcijfer krijgt dit weekend op veel plaatsen dan ook een 10!

Ook volgende week blijft het nog zacht en vrij zonnig. De temperatuur lijkt geleidelijk wel ietsjes te dalen en de nachten verlopen kouder. Zo komt het in Brixen im Thale en in Adelboden dan tot lichte of matige vorst. Van een sneeuwdump is voorlopig geen sprake, maar door de sneeuwkanonnen kunnen de pistes wel goed onderhouden worden. Pas later volgende week lijken de neerslagkansen toe te nemen.

Een skiër in de Zwitserse Alpen. Foto: Adobe Stock / Nikola Spasenoski
Een skiër in de Zwitserse Alpen. Foto: Adobe Stock / Nikola Spasenoski

Zon wordt steeds krachtiger

Ondanks dat het pas januari is, is de zon in deze tijd van het jaar al behoorlijk fel. Hierdoor is zonnebrandcrème deze dagen dan ook geen overbodige luxe als je eventjes buiten bent. Zeker boven op de berg kan een gevoelige huid al na enige tijd rood kleuren.

Wintersport in het Sauerland mogelijk

Ook dichtbij huis kan worden geskied, maar de vraag is nog voor hoelang. In Winterberg en Willingen bestaan de pistes uit kunstsneeuw en buiten de pistes ligt geen sneeuw. De temperatuur ligt overdag ruim boven nul en tijdens de nachten ligt het kwik in de buurt van het vriespunt, waardoor de sneeuwkwaliteit enigszins goed blijft. Tijdens de nacht naar donderdag valt regen en ook vanaf het weekend is geregeld kans op neerslag in vloeibare vorm. Door de regen zal de sneeuw snel verslechteren. Het onderhouden van de pistes zal dan zeer moeizaam gaan.

Vind jij dit artikel interessant? Schrijf je dan in voor onze wintersport-nieuwsbrief.

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black