Is de blauwe supermaan goed te zien?

29 augustus 2023, 07:30

Astronomie
De kans op veel bewolking is vooralsnog klein. Foto: Menno Bonkenburg

In de nacht van woensdag naar donderdag hebben we te maken met een blauwe supermaan. In dit artikel vertellen wij jou of deze goed te zien is en wanneer dat precies is.

Is er sprake van een heldere hemel?

Om de blauwe supermaan goed te kunnen zien moet bewolking uiteraard geen roet in het eten gooien. Woensdag overdag zijn er buien die ons land aandoen. Dit gaat logischerwijze gepaard met de nodige bewolking. De meeste buien zijn echter weggelegd voor de ochtend en middag. Later in de middag en aan het begin van de avond nemen de buien in activiteit af en trekken ze Duitsland in.

Er volgt dan een avond met droge perioden en ook de zon komt er nog regelmatig aan te pas tot dat ze ondergaat. Vooral in de kustprovincies kan een bui voorkomen. In de nacht naar donderdag is er sprake van een mix van wolken maar ook enkele brede opklaringen. De meeste opklaringen zijn hoogstwaarschijnlijk weggelegd voor het oosten van het land. Ook dan is aan de kust kans op een bui.

Wil je de supermaan bekijken? Dan is het een slim idee om niet al te laat in de nacht te gaan kijken. In de oostelijke helft is de maan gedurende de hele nacht vaak goed zichtbaar. In de kustgebieden wordt de maand mogelijk wat vaker afgeschermd door enkele wolkenvelden.

Wat is een supermaan?

Bij een supermaan lijkt de volle maan ongeveer 7% groter en 14% helderder dan normaal. Dat de maan soms groter en feller lijkt dan anders komt doordat de afstand tussen de maan en de aarde niet steeds hetzelfde is. De ene keer staat de maan dichter bij de aarde dan de andere keer. De oorzaak hiervan is dat de maan geen cirkelvormige, maar een elliptische (eivormige) baan om de aarde heeft.

Lees ook: wat is een supermaan?

De blauwe supermaan

De tweede volle maand binnen één maand wordt een blauwe maan genoemd. Omdat er op 1 augustus ook al sprake was van een volle maand, is donderdag de tweede volle maan van de maand. Omdat het ook nog een een supermaan is hebben we dus te maken met een blauwe supermaan.

Lees ook: dit is de invloed van de volle maan op je nachtrust

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven