Energieweerbericht: zo gunstig start 2023

29 december 2022, 09:01

Energie
Waterdamp van de brandende kachel en zonnepanelen. Foto: Marianne de Blauw - Ganzevles

2023 start gunstig met in grote delen van Europa uitzonderlijk zacht weer en daardoor een laag gasverbruik. Het zachte weer neemt ook nadelen voor ons energieverbruik met zich mee. Dit en het vervolg van januari bespreken we in dit energieweerbericht.

In Nederland, maar ook elders in Europa, is het tijdens de jaarwisseling uitzonderlijk zacht. De temperaturen liggen op grote schaal ver boven de gebruikelijke waarden. Alleen in het uiterste oosten en noordoosten van het Europese vasteland ligt de temperatuur niet in de dubbele cijfers. Daar wordt het 5-9 graden. In Scandinavië vriest het op veel plaatsen nog wel, maar is de echte winterkou verdreven. Kortom: het gasverbruik in heel Europa neemt sterk af en dat is gunstig voor de ontwikkeling van de gasprijs. Ook het verdwijnen van de kou in de VS is gunstig daarvoor.

Zet je de verwarming ook nog een graad lager, dan bespaar je extra op je energieverbruik.

Tegelijk waait het in het westen en noorden van Europa stevig en daarmee wordt bovengemiddeld veel windenergie opgewekt. Er is veel bewolking en er trekken regenzones over. Hierdoor valt de hoeveelheid zonne-energie nog meer tegen dan normaal al in deze tijd met korte dagen. Heb je zonnepanelen? Verwacht dan niet te veel van de opbrengst en ook de verwarming van onze huizen door instraling van de zon zal tegenvallen. In het zuiden en oosten van Europa is het juist de windenergie die tegenvalt, maar bij rustig en zonnig weer wordt daar veel zonne-energie opgenomen.

Lees ook: Wat is de opbrengst van zonnepanelen in de winter?

Overgang naar minder gunstige setting, maar barre winterkou blijft uit

In de loop van de eerst week van januari wordt het geleidelijk minder zacht en in Oost-Europa keert de vorst terug. Toch blijft de temperatuur in het grootste deel van Europa nog boven de normale temperaturen uitkomen. Dit komt doordat er geen koude oostenwind weet op te steken en daardoor gebruiken we minder gas dan gebruikelijk. Dit geldt ook voor ons land met maxima rond 8 graden en doordat het vaak bewolkt is verlopen de meeste nachten zacht. Klaart het wel een keer op dan kan het licht vriezen en zal de verwarming ’s avonds en ‘s ochtends wat meer aan moeten.

Op grijze en koude dagen zal de kachel flink aan de slag moeten om onze huizen te verwarmen. Foto: Albert Thibaudier
Op grijze en koude dagen zal de kachel flink aan de slag moeten om onze huizen te verwarmen. Foto: Albert Thibaudier

De stevige wind komt tot bedaren en dat is ongunstig voor de windenergie, maar zal wel de tocht en het warmteverlies in slecht geïsoleerde huizen verminderen. Af en toe kan de zon ook schijnen, maar in de rustige atmosfeer kan ook gemakkelijk mist of lage bewolking ontstaan en dan zal de hoeveelheid opgewerkte zonne-energie tegenvallen. Ook warmen onze huizen overdag dan minder makkelijk op.

Halverwege januari verandert waarschijnlijk weinig en voor eind januari is de verwachting nog erg onzeker. Toch zien we ook dan geen signalen voor koud winterweer, normale omstandigheden zijn het meest waarschijnlijk.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven