Stookseizoen 2023-2024 was één van de zuinigste ooit

29 april 2024, 10:15

Energie
Op koude winterdagen is het een slim idee om je huis op te warmen met een houtkachel, maar check dan wel of het goed weer is om te stoken. Foto: Adobe Stock / Alena Ozerova

Winterse taferelen waren afgelopen stookseizoen vaak ver te zoeken. Balen voor de winterliefhebbers, maar wel goed nieuws voor ons energieverbruik. In dit artikel lees jij hoe gunstig het afgelopen stookseizoen precies verliep.

Zodra de buitentemperatuur lager is dan de temperatuur bij jou in huis, verliest jouw woning warmte. In het zomerhalfjaar is koelte in huis juist heel aangenaam, maar tijdens het winterhalfjaar wordt vaak de verwarming aangezet om het huis warm te houden.

Het stookseizoen loopt doorgaans van oktober tot en met april en door klimaatverandering is het stookseizoen inmiddels al flink opgewarmd. Hoe vervelend de gevolgen van klimaatverandering ook zijn, het zorgt er wel voor dat een gemiddeld stookseizoen 10% minder energie kost dan vroeger.

Grote verschillen in energiekosten

Hoe koud een winterseizoen verloopt scheelt enorm in de energiekosten. Een extreem koud stookseizoen kost 32 tot maar liefst 37% meer energie om jouw huis te verwarmen dan tijdens een doorsnee stookseizoen. Zo’n extreem koud stookseizoen komt echter zelden meer voor. Andersom kan een extreem zacht stookseizoen juist zorgen voor een flinke energiebesparing. Zoals die van 2006/2007, waarin we 21% minder energie gebruikten dan gemiddeld.

Vrij zachte maanden gunstig voor de portemonnee

Met een gemiddelde temperatuur van 6,3 graden tegen 4,1 normaal verliep de winter zeer zacht. Slechts drie keer eerder verliep een winter zachter. Heel gek is het dan ook niet dat ons gasverbruik dit jaar lager was dan normaal. Toch verliep de winter zeker niet geheel zonder winterse perikelen. Zo hadden we eind november en begin december een korte periode waarin het een stuk kouder was dan de normaal. De rest van de maand december verliep echter zeer zacht. Zo was het tijdens kerstmis een graad of 12.

Ook de rest van het stookseizoen verliep zachter dan normaal. Zowel februari als maart verliepen recordwarm met een gemiddelde van respectievelijk 8,2 graden en 9,0 graden tegen de normaal van respectievelijk 4,2 graden en 9,5 graden. Alleen in januari kregen we te maken met een periode waarin we even flink moesten stoken om ons huis goed warm te krijgen. Van 6 tot en met 20 januari hadden we regelmatig te maken met nachtvorst en meerdere plekken in het land noteerden af en toe een ijsdag. Op ondergelopen weilanden en kleine meertjes kon dan ook enige tijd worden geschaatst. Tot grootschalige ijspret kwam het niet.

Lees ook: zo zacht verliep afgelopen winter

Over het algemeen is het stookseizoen dus zacht verlopen en dit heeft ervoor gezorgd dat we 17% minder energie hebben verbruikt dan de normaal. Alleen in het stookseizoen van 2006/2007 verbruikten we nog minder energie vergeleken met de normaal, namelijk 21%.

Ook voorgaande jaren gunstig

Ook de afgelopen jaren verliepen gunstig voor ons gasverbruik. De afgelopen drie stookseizoenen vinden we dan ook allemaal terug in de top 10 zuinigste ooit. Vorig jaar verliep het stookseizoen ook zeer gunstig. We hebben toen uiteindelijk 9% minder energie verbruikt dan de normaal.

Het stookseizoen is inmiddels voorbij en deze week hebben te maken met vrij warm lenteweer. We moeten daarbij wel af en toe rekening houden met enkele regen- of onweersbuien. Wat voor weer het precies wordt lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Banner Whatsapp WOL

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven