Warm weer in Europa: kwik komende tijd ruim in dubbele cijfers

27 december 2022, 14:01

Feestdagen
Vleugje lente in de winter. Foto: ANP / Marcel van Hoorn

In vrijwel heel Europa wordt het komende tijd zeer zacht. De oorzaak is een zuidwestenwind die alle kou uit Centraal- en Oost-Europa richting Rusland blaast.

Met name in het westen en midden van het continent wordt het erg zacht. Op oudjaarsdag wordt het in Duitsland op grote schaal 15 tot 18 graden, en in het zuidwesten is zelfs een zeer lokale twintiger niet uitgesloten. Ook in de lage delen van Zwitserland en Oostenrijk en in Frankrijk wordt het zo'n 15 tot 18 graden.

In het zuidwesten, ten zuiden van Bordeaux, kan het kwik tot boven de 20 graden uitkomen. Ook thermometers aan de noordkust van Spanje en aan de costa's geven deze waarden aan. In Italië, Kroatië en Griekenland wordt het aan zee ook een graad of 15 tot 18.

Nieuwjaarsdag op grote schaal zeer zacht

Op nieuwjaarsdag kan het in het zuidoosten van Nederland 15 tot 17 graden worden, in de rest van het land wordt het zo'n 11 tot 14 graden. Ook in Oost-Europa komt de temperatuur in de dubbele cijfers. In de loop van volgende week gaat het daar wel weer vriezen. In Scandinavië blijft het echter op grote schaal vriezen, maar van barre winterkou daar echter geen sprake.

Het zachte weer gaat op de meeste plaatsen wel gepaard met regen en veel wind. Het Middellandse Zeegebied vormt echter de uitzondering. Daar kan het van tijd tot tijd echt lenteachtig aanvoelen.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven