Wat is de opbrengst van zonnepanelen in de winter?

21 januari 2021, 11:46

38eae4d6-zonnenpanelen-winter-1000x600

In de winter zijn de dagen kort en schijnt de zon minder uitbundig. Slecht voor zonnepanelen zou je zeggen. Toch is dat niet het hele verhaal. In dit artikel lees je wat de opbrengst van zonnepanelen in de winter is en waar je rekening mee kan houden om ook in de winter zoveel mogelijk groene stroom op te wekken.

Steeds meer huishoudens hebben zonnepanelen op hun dak liggen en wekken daarmee hun eigen energie op. In de lente en zomer leveren zonnepanelen de meeste groene stroom. De periode van april tot en met september is verantwoordelijk voor maar liefst 70% van de jaaropbrengst! De overige 30% komt uit de periode van oktober tot en met maart en binnen die periode zijn er grote verschillen.

De laagste opbrengst staat op naam van de maand december met slechts 2% van de totale opbrengst. Dit is juist de maand waarin we veel stroom gebruiken, denk bijvoorbeeld aan kerstverlichting. Januari en november nemen beide 3% van het totaal op hun rekening. In februari stijgt het naar 5%. De overige opbrengst wordt in oktober en maart behaald.

fd53c5ba-kerstverlichting

In de winter wordt veel stroom gebruikt. Bijvoorbeeld door kerstverlichting. Foto: Trudy Fortuijn

Lagere opbrengst in de winter

Er zijn meerdere oorzaken waardoor de opbrengst van zonnepanelen in de winter relatief laag is. In de winter zijn de dagen kort en omdat de aarde een stukje verder van de zon af staat, is de kracht van de zon ook nog eens laag. Dit komt omdat de zonnestralen een langere weg door de ruimte moeten afleggen en onderweg kracht verliezen. Het is vergelijkbaar met een rondje hardlopen. Na 5 km hebben wij nog meer energie over dan na 7,5 km omdat we een minder lange afstand hebben moeten afleggen.

Ondanks deze nadelen wordt er nog steeds stroom opgewekt in de winter. Zonnepanelen produceren namelijk niet alleen wanneer de zon er direct op schijnt, maar ook als het bewolkt is. Wolken houden het zonlicht niet tegen, anders zou het overdag ook volledig donker zijn. Wel is het licht op een bewolkte dag minder fel.

Een voordeel van de wintermaanden voor de opbrengst van zonnepanelen is de temperatuur. Bij lage temperaturen is de geleideling van stroom beter. Op een hete zomerdag kan het paneel zelfs te warm worden, waardoor de opbrengst daalt ondanks dat de zon volop schijnt.

Als sneeuw voor de zon verdwijnen

Er is eigenlijk maar één weerssituatie waarbij de opbrengst naar nul daalt: sneeuwval! Wanneer het buiten niet te hard vriest en de dooi snel inzet, zal de sneeuw vanzelf naar beneden glijden. Om sneeuwophoping te voorkomen, kan je de panelen het beste in een hoek plaatsen. De optimale helling van zonnepanelen in Nederland is tussen de 30 en 40 graden. In het geval van sneeuw moet je nooit zelf het dak op gaan om je panelen schoon te maken! Vanwege gladheid en sneeuwresten is het erg gevaarlijk. Ook moet je de panelen niet schoonmaken met een bezem of krabber omdat je ze daarmee kan beschadigen. Gunstig nieuws voor eigenaren van zonnepanelen want in de toekomst lijkt de kans op sneeuw alleen maar verder af te nemen.

a4d73c03-adobestock_249434615

Bij sneeuw op de zonnepanelen wordt er vrijwel geen stroom opgewekt. Foto: Adobe Stock / Jason

Wat kan ik doen met mijn opbrengst in de winter?

Ondanks de lagere opbrengst kan de opgewekte energie nog steeds goed van pas komen. Eén zonnepaneel levert in een maand in de winter gemiddeld 2-5 kWh op. Met 15 zonnepanelen kan je een elektrische auto van Amsterdam naar Maastricht laten rijden. Of 30 keer de wasmachine of vaatwasser laten draaien, of 60 uur stofzuigen. Tijdens een zonnige winterdag kan de opbrengst ook ineens pieken.

De opbrengst is ook nog afhankelijk van de capaciteit van het zonnepaneel. De meeste panelen zijn tegenwoordig bij optimale omstandigheden al 300 Wattpiek (Wp) of meer waard. Eén Wp levert gemiddeld 0,85 kWh op, dus zo’n paneel levert 255 kWh per jaar op. Daarnaast maakt het nog uit waar je woont. Over het algemeen heeft het westen van het land de meeste zonuren, maar desondanks zijn zonnepanelen in het binnenland ook nog steeds de investering waard!

Benieuwd of het weer gunstig is voor de opbrengst van jouw zonnepanelen? Lees het in ons uitgebreide weerbericht.

Hoofdfoto: Roel van de Kerkhof

Door: Roosmarijn Knol

Reageer via Facebook