Noodweer in Azië

27 mei 2024, 13:30

Regen
Noodweer op de Filipijnen. Foto: ANP / Philippine Coast Guard (PCG) / AFP

In Azië is het in meerdere landen noodweer door onder andere een tyfoon en een cycloon. In het zuiden van Japan valt de komende dagen veel regen.

In de Filipijnen zijn zeker drie mensen overleden als gevolg van tyfoon Ewiniar. Door de tyfoon, ook bekend onder de naam Aghon, kwamen duizenden mensen zonder stroom te zitten.

De dodelijke slachtoffers vielen allemaal in de provincie Quezon, zo'n 100 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Manilla. Lokale media melden dat zij om het leven kwamen doordat ze werden geraakt door omvallende bomen. Volgens de autoriteiten moesten meer dan 5000 mensen hun toevlucht zoeken in evacuatiecentra.

Ewiniar is de eerste tyfoon die dit jaar de Filipijnen treft. De archipel krijgt gemiddeld te maken met twintig tropische cyclonen per jaar.

Volgens het nationale weerbureau is Ewiniar nu een tyfoon met windsnelheden van 140 kilometer per uur en windvlagen tot 170 kilometer per uur. De storm beweegt richting het noordoosten en zal naar verwachting woensdag de Filipijnen verlaten.

Zeer zware regenval in zuiden van Japan

Het zuiden van Japan krijgt de komende dagen te maken met zeer zware regenval. Het Japanse weerinstituut JMA waarschuwt onder meer het zuidwestelijk gelegen eiland Kyushi voor stortregens, waardoor aardverschuivingen en overstromingen kunnen ontstaan.

Volgens het JMA kan er tot en met dinsdagmiddag tot 300 millimeter regen vallen in het zuiden van Kyushu. In de regio van het eiland Shikoku valt tot 200 millimeter en ook andere gebieden krijgen te maken met neerslaghoeveelheden van ruim 150 millimeter.

De autoriteiten roepen inwoners op om alert te zijn op aardverschuivingen en overstromingen. Er wordt ook geadviseerd om rekening te houden met bliksem en hagel.

Japan merkt in de komende dagen mogelijk ook de gevolgen van tyfoon Ewiniar. De tyfoon ligt momenteel bij de Filipijnen en trekt in noordoostelijke richting naar het zuiden van Japan.

Dodental door cycloon Remal in Bangladesh stijgt naar minstens 10

In Bangladesh zijn zeker tien mensen omgekomen als gevolg van cycloon Remal, die zondag aan land kwam in het Zuid-Aziatische land. Volgens de autoriteiten zijn daarnaast meer dan 30.000 huizen verwoest en tienduizenden woningen beschadigd.

De meeste mensen overleden doordat huizen of muren instortten. Zeven mensen kwamen om in het district Barisal. Drie anderen stierven in nabijgelegen districten. In de Indiase stad Kolkata overleed een persoon nadat betonnen brokstukken op hem vielen.

Bangladesh en India werden zondag geraakt door de cycloon. De storm trok onder meer over de haven van Mongla in Bangladesh en de Indiase deelstaat West-Bengalen. Dorpen kwamen onder water te staan en daken werden van huizen gerukt. Ook werden bomen ontworteld en zijn elektriciteitspalen omgewaaid. In India en Bangladesh zitten miljoenen mensen zonder stroom.

Remal is inmiddels afgezwakt tot een zware storm, maar de kust heeft nog steeds te maken met harde wind en zware regenval. De kustlijn van Bangladesh wordt vaker getroffen door dodelijke tropische cyclonen, die ​​in de Golf van Bengalen ontstaan.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven