Weeronline
Weeronline

  Eerste lokale warme dag van het jaar een feit

  Aangemaakt: 27 feb 2019, 15:26 uur

  Om 15:20 uur steeg de temperatuur in Arcen naar 20,2 graden en later liep de temperatuur verder op naar 20,5 graden. Daarmee is het de eerste lokale warme dag van 2019. Voor een warme dag moet het 20 graden of meer worden. In het hele land is het zonnig met temperaturen van 16-19 graden, maar dat het 20 graden werd is heel bijzonder. Nog nooit is op de huidige weerstations in februari 20 graden gemeten. De laatste keer dat het 20 graden of meer werd was op 6 november 2018.

  Op de huidige weerstations van het KNMI was 19,7 graden tot vandaag de hoogste temperatuur in februari en werd op 26 februari 2019 in Eindhoven gemeten. Op het inmiddels opgeheven weerstation Oost-Maarland, in de Limburgse heuvels, werd het op 24 februari 1990 wel al 20,4 graden. Dat is de hoogste waarde ooit gemeten in februari wanneer we ook de opgeheven stations in acht nemen.

  Het is geen officiële warme dag, want in De Bilt werd het 18,3 graden. Normaal moeten we tot halverwege april wachten voordat de eerste officiële warme dag zich aandient.

  113 dagen geleden

  De laatste lokale warme dag was niet eens zo heel lang geleden. Vorig jaar begon november zeer zacht. Op de zesde van deze maand werd in het Zeeuwse Westdorpe maar liefst 20,4 graden gemeten. Daarmee beleefden we een zeldzame warme novemberdag.

  Dit jaar is de eerste lokale warme dag zeer vroeg. Gemiddeld wordt het in het zuiden aan het begin van april voor het eerst 20 graden. Vorig jaar was de eerste lokale warme dag op 7 april. In Arcen werd het maar liefst 24,3 graden. Het was toen ook meteen de eerste officiële warme dag, want in De Bilt werd een maximumtemperatuur van 21,6 graden gemeten.

  Laatste lenteachtige dag

  Vandaag is voorlopig de laatste dag met lenteweer. Morgen neemt de bewolking toe en ’s middags maken het zuiden en zuidwesten kans op een beetje regen. Met 9-13 graden is het een stuk minder zacht dan de afgelopen dagen. Ook vrijdag voert bewolking de boventoon. Het carnavalsweekend verloopt wisselvallig en winderig met maxima van 8-13 graden.

  Foto: ANP

  Door: Marlotte van der Heiden