Grootste ijsberg ter wereld op drift

27 november 2023, 09:05

IJsberg: Foto: ANP / EPA/Alberto Valdes

Een van de grootste ijsbergen ter wereld is op drift. De enorme ijsschots met een oppervlakte van zo'n 4000 vierkante kilometer bij de Zuidpool is losgeraakt en drijft weg naar het noorden richting de Zuidelijke Oceaan.

De ijsschots die bekend staat onder de naam A23a brak in 1986 los van de Filchner-Ronne-ijsplateau en lag sindsdien vast op de bodem van de Weddellzee. Volgens wetenschapper Andrew Fleming kwam er in 2020 weer beweging in en de afgelopen maanden is dat door wind en zeestroming versneld. A23a drijft nu richting het noorden en zal naar verwachting terechtkomen in een gebied dat ook wel Iceberg Alley wordt genoemd.

Banner Whatsapp WOL

De ijsschots kan voor problemen voor scheepvaart zorgen, maar mogelijk ook gevolgen hebben voor de natuur. De kans bestaat dat de ijsschots het eiland Zuid-Georgië bereikt. In dat geval zouden miljoenen zeehonden, pinguïns en andere zeevogels in de problemen kunnen komen, omdat de ijsschots ervoor zorgt dat ze minder makkelijk aan eten kunnen komen.

Lees ook: alles wat je wilt weten over de Zuidpool.

Mineralen

Het is ook mogelijk dat A23a een andere route aflegt. Wetenschappers houden de koers van de ijsschots nauwlettend in de gaten. Uiteindelijk zal de ijsberg smelten, maar volgens glacioloog Andrew Marsh zou een ijsberg van dit formaat lang kunnen overleven, ook als het veel warmer is in de noordelijker gelegen wateren. "Hij zou tot aan Zuid-Afrika kunnen komen en daar het scheepvaartverkeer kunnen verstoren", zegt Marsh tegen persbureau Reuters.

Hoewel de ijsberg voor problemen kan zorgen, zijn er ook positieve gevolgen. Bij het smelten van de ijsberg komen veel mineralen vrij die als voedingsstoffen dienen voor verschillende organismen in de oceaan.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black