Wintersportweer: voorlopig droog en vrij zonnig!

26 januari 2024, 13:10

Het Skigebied Adelboden-Lenk. Foto: Ilse Nijhof

Dit weekend is het opnieuw vrij zonnig in de Alpen. Het blijft echter relatief zacht weer met overdag in veel regio's dooi, maar 's nachts is wel vaak sprake van vorst. Skiën dichterbij huis kunnen we voorlopig vergeten.

Afgelopen nacht heeft het in de Alpen op grote schaal een beetje geregend of gesneeuwd en vooral in oostelijke regio’s van Oostenrijk vlokt het tot in de nacht naar zaterdag nog wat na. De pistes liggen er lang niet overal meer goed bij.

Iets kouder na hoge temperaturen

Vorige week waren de condities voor wintersport in veel regio's top, maar de afgelopen dagen kwam de klad in het winterweer. Het sneeuwdek in de middelgebergtes is inmiddels overal verdwenen en ook aanwezige sneeuw in de Alpen heeft het zichtbaar zwaar gehad. Verschillende gebiedjes met zeer zachte lucht zijn de wintersportgebieden gepasseerd met regen tot op grotere hoogte.

Enkele dagen geleden werd het in Oostenrijk lokaal al 18 graden, maar daar bleef het niet bij. Donderdagmiddag steeg de temperatuur in de Zwitserse Alpen naar lokaal meer dan 20 graden; vlakbij Lugano werd het zelfs ruim 22 graden. Nu is het daar wel vaker zeer zacht tijdens de wintermaanden, maar dit kunnen we gerust uitzonderlijk noemen. De vorstgrens steeg daarbij lokaal naar circa 2500 meter.

Inmiddels bevinden de Alpen zich in iets koudere lucht. Vrijdag heeft het enige tijd gesneeuwd in de hoger gelegen gebieden, maar veel dalen bleven te maken houden met zachte lucht en wat regen. Er staat nu een rustige en droge periode op het programma.

Weekend steeds zonniger

Zaterdagochtend valt in de oostelijke delen van de Alpen nog wat sneeuw en in de lager gelegen delen voornamelijk regen. Elders is het al droog geworden met in Frankrijk en Zwitserland van tijd tot tijd stevige dooi. Door de relatief droge condities zal het aanwezige sneeuwdek echter niet heel sterk meer aangetast worden.

Op de tweede dag van het weekend blijft het overal in de Alpenlanden droog. Er schuiven enkele wolkenvelden van west naar oost over de regio, maar er is ook veel ruimte voor de zon. Daarbij aanhoudend vrij zacht met temperaturen tussen 2 en 7 graden, maar langs de zuidzijde van de Alpen kan het regionaal een graad of 10 worden. Dat is dus wel beduidend minder zacht dan de afgelopen dagen. In Val-Thorens ligt het kwik nog iets lager. Langs de Franse zijde van de Alpen trekken soms wat meer wolkenvelden over, maar ook daar wordt neerslag van betekenis voorlopig niet meer verwacht.

Mooie omstandigheden in het Franse skigebied Megève. Foto: Jaap van Bergen
Mooie omstandigheden in het Franse skigebied Megève. Foto: Jaap van Bergen

Middelgebergtes dichtbij huis

Dichterbij huis is wintersport in de buitenlucht voorlopig niet meer aan de orde. Het blijft dit weekend en ook volgende week onverminderd zacht met temperaturen tussen 5 en 10 graden tot op grotere hoogte. Daarbij wordt het niet alleen in de Benelux, maar ook in grote delen van Frankrijk en Duitsland droog met in toenemende mate flink wat zonneschijn. Sommige delen blijven wel gevoelig voor wat lage bewolking of mist. Of er nog een nieuwe periode met winterweer volgt dit seizoen? Dat moeten we afwachten, maar voorlopig ziet het daar nu niet naar uit.

Banner Whatsapp WOL

Sneeuwseintje voor jouw locatie

Wil je op de hoogte blijven van kans op sneeuwval op jouw vakantielocatie? Maak hiervoor gebruik van onze service Sneeuwseintje. Om dit te doen zoek je op Weeronline jouw wintersportlocatie op en ga je naar het wintersportweer. Daar vul je jouw gegevens in en kun je gelijk ook kiezen om de Wintersport-nieuwsbrief met onze artikelen te ontvangen. Hier doe je dit bijvoorbeeld voor Sölden.

Wil je geen sneeuwseintje, maar wel onze wintersport nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan hier in.

Wouter van Bernebeek

Wouter van Bernebeek

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black