Weekend weer: stijgende temperaturen, maar ook enkele buien

25 juni 2021, 07:20

fietsweer, fietsers, wielrennen, zonnebloemen, zomer, weekendweer

Na een frisse week gaat de temperatuur de komende tijd in de lift. Kunnen we dit weekend dan ook rekenen op een terugkeer van het zomerse weer of moeten we een slag om de arm houden? In dit artikel lees je over het weer tijdens het weekend.

Vandaag start de dag in het midden en oosten met ruimte voor de zon. Vanuit het westen raakt het vervolgens op steeds meer plaatsen bewolkt. Daarbij neemt vooral in de westelijke helft de kans op enkele buien toe. Een paraplu of regenjas kan zeker goed van pas komen als je onderweg bent deze vrijdag. In het oosten blijft het grotendeels droog, maar de zon krijgen we nauwelijks meer te zien.

Langs de westkust wordt het niet warmer dan 19 graden en met veel bewolking is het verre van zomers. In het oosten en zuidoosten stijgt de temperatuur in de middag nog naar ongeveer 23 graden. Op het einde van de dag doven de buien uit en het wordt overwegend droog.

Wisselvallig zomerweer

Zaterdag krijgen we te maken met een zuidenwind en zachte lucht wordt naar ons land gevoerd. De temperatuur stijgt een paar graden, maar het weekend kan wel eens minder zomers uitvallen dan de weersymbolen doen vermoeden. In de warmere lucht ontstaan gemakkelijk wolken die de concurrentie met de zon aangaan. In de loop van de dag neemt de kans op buien toe. Vooral in de middag en avond kan het bij felle exemplaren ook onweren.

Niet overal zal het tot een bui komen. Waar het droog blijft bestaat het weerbeeld uit een afwisseling van wolken en af en toe zonnige momenten. Het wordt 21 tot 25 graden. Met deze temperaturen bij een mix van zon, wolken en buien is het typisch Hollands zomerweer.

Wolkenvelden, strand, paraplu, Hollands zomerweer, wisselvallig
Wolkenvelden, strand, paraplu, Hollands zomerweer, wisselvallig

Met de kans op buien kan een paraplu goed van pas komen. Foto: Rob de Kievieth

Kans op buien tijdens Nederland-Tsjechië

Zondag doet de temperatuur er nog een schepje bovenop. In het zuiden en oosten wordt het zomers warm met 25 tot plaatselijk 27 graden. Elders liggen de maxima tussen 20 en 25 graden. Qua weerbeeld verandert er weinig. Bewolking overheerst en af en toe breekt de zon even door. Verspreid over het land kunnen buien vallen met vooral later op de dag kans op onweer.

Tijdens de achtste finale van het EK voetbal, waarbij Nederland tegen Tsjechië speelt, blijft de kans op regen- en onweersbuien aanwezig. Met temperaturen in de avond tussen 18 en 24 graden is het goed mogelijk om de wedstrijd buiten te bekijken, maar houd wel de radar in de gaten of ga voor de zekerheid onder een afdakje zitten.

De details voor het weer dit weekend en ook de verwachting voor volgende week lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Hoofdfoto: Jan Boneschankser

Dit weekendbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black