Kletsnatte vrijdag, overlast bleef overdag uit

24 mei 2024, 20:40

Onweer
Een flinke regenbui in Weert, Limburg mei 2024. Foto: Jos Hebben

In grote delen van het land was het een kletsnatte dag. In het zuidoosten viel nagenoeg de hele dag regen en elders kwam het tot fikse buien. Zeer plaatselijk viel zo'n 30 mm regen in korte tijd door een flinke onweersbui. Over de hele dag genomen viel op enkele plekken ruim 40 mm. Tot noemenswaardige overlast leidde het vooralsnog niet. Tot en met zaterdagochtend blijft het nat.

Lokaal een halve maandsom

De natste plekken vandaag vinden we verspreid over het land. Van Friesland tot Limburg en van Overijssel tot Zuid-Holland. In Midden- en Zuid-Limburg viel de hele dag regen en viel tot halverwege de vrijdagavond op grote schaal 15 tot 30 mm. Plaatselijk viel nog iets meer, maar significante overlast bleef uit.

Afgelopen dinsdag viel plaatselijk 70 mm. Ook waren de buien drie dagen geleden veel fotogenieker.

Uit een paar felle en langzaam verplaatsende buien rond het middaguur in het westen van Brabant, onder andere Bergen op Zoom, en ten westen van Rotterdam (Rozenburg, Maassluis) viel in korte tijd 20 tot zeer lokaal 40 mm regen. Ook een onweersbui in Overijssel liet lokaal ruim 30 mm regen achter, o.a. in Goor en omstreken. Later in de middag viel er in Friesland lokaal zo'n 30 mm tijdens (onweers)buien.

Ter vergelijking: in een normale meimaand valt gemiddeld over het land slechts 58 mm.

Vroege en drukke avondspits

Het was in de middag al vroeg flink druk op de Nederlandse wegen. Rond 15.00 uur telde de ANWB op de A- en N-wegen al ruim honderd files met een totale lengte van meer dan 600 kilometer. Bron: ANP

Er komt nog meer regen aan. Regionaal valt tot en met zaterdagmiddag 30-50 mm en zeer lokaal is 70 mm mogelijk. Lees meer over de verwachting tot en met morgen.

Banner Whatsapp WOL

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven