Veel regen tot en met zaterdag

24 mei 2024, 11:40

Onweer
Drukke spits op de snelweg bij Nieuwe Wetering door regen. Foto: Ton Wesselius.

Het is niet de eerste keer deze maand dat het ronduit nat is. Deze vrijdag en zaterdag moeten we weer rekening houden met regionaal veel regenwater. Lees er alles over.

Deze maand is al kletsnat met in het midden en zuiden van het land al meerdere plekken die ruimschoots de 100 mm zijn gepasseerd. In het zuidoosten van Brabant is lokaal zelfs al meer dan 150 mm regen gevallen. Hier blijft het echter zeker niet bij, want in Zuid-Nederland valt ook deze vrijdag weer veel regen.

Zuiden regen, noorden onweersbuien

In Zuid-Nederland viel deze ochtend al regen uit een regengebied dat vanuit het oosten het land introk. Lokaal viel in Limburg al bijna 20 mm.

Vanmiddag breidt het regengebied verder noordwestwaarts uit. In de noordelijke helft van het land ontstaan forse onweersbuien. Hierbij is kans op hagel en veel neerslag in korte tijd. Indien er enkele stevige buien achter elkaar over dezelfde plek trekken, zoals eerder deze week bijvoorbeeld in Buitenpost gebeurde, kan de neerslagsom flink oplopen en is kans op wateroverlast.

Ook vanavond en vannacht valt op veel plaatsen regen. In het noorden en midden kunnen dit lokaal felle buien zijn. In het zuiden zijn de buien minder fel, maar regent het wel vaak.

Mogelijk opnieuw een hele maandsom

Ook zaterdagochtend is het nog buiig, maar geleidelijk neemt de buiigheid af en in de middag is het vaker droog.

Plaatsen waar precies de felste buien overtrekken kunnen van vrijdag tot zaterdagmiddag te maken krijgen met 30-50 mm en zeer lokaal is een neerslagsom van 70 mm mogelijk. Ter vergelijking: in mei valt gemiddeld gezien slechts 58 mm.

Bekijk de neerslag van het KNMI-Harmonie-model hieronder via de widget van I'm Weather.

Leer meer over onze online tool I'm Weather.

Eindelijk droger?

Ook zondag komt het verspreid over het land tot regen- of onweersbuien. Of het na het weekend droger wordt lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven