Kletsnatte carnavalszondag met zware windstoten

23 februari 2020, 07:52

Feestdagen
carnaval-anp-regen-1280x600
carnaval-anp-regen-1280x600
carnaval-anp-regen-1280x600

Vandaag valt regionaal veel regen. Juist in de provincies waar volop carnaval wordt gevierd is het kletsnat. Het is bovendien onstuimig met in het zuiden en midden van het land zware windstoten van 75-100 km/uur. De zwaarste windstoten zijn voor Zeeland, de kust van Zuid-Holland en Zuid-Limburg. In de loop van de middag neemt de wind af. Ook morgen en dinsdag is het wisselvallig en winderig.

In het hele land valt vanochtend regen. Vooral in de tweede helft van de ochtend en de eerste helft van de middag kan het soms flink doorplenzen. In Zeeland valt wat minder dan in het midden, oosten en zuidoosten van het land. In Utrecht en Gelderland valt circa 25 mm. In Noord-Brabant en Limburg valt 15 tot lokaal 25 mm.

In de tweede helft van de middag wordt het vanuit het noordwesten droger, maar enkele buien blijven mogelijk. Tegen zonsondergang klaart het in het westen op.

Ook zware windstoten in regio’s carnaval

In het zuiden en midden van het land steekt deze ochtend een stevige zuidwestenwind op. In de Limburgse heuvels en in het zuidwesten wordt de zuidwester zelfs hard (7 Bft.) en aan de Zeeuwse kust stormachtig (8 Bft.). Mogelijk bereikt de wind af en toe windkracht 9 (stormkracht), maar de kans op een echte storm is klein. Voor officiële storm moet de wind gemiddeld over een heel uur windkracht 9 zijn.

In Zeeland is kans op zware windstoten tot 95 km/uur. Geleidelijk breidt het gebied met zware windstoten uit over het zuiden en midden van het land. Rond het middaguur komen ten zuiden van de lijn Den-Helder – Emmen zware windstoten voor van 75-90 km/uur. In Zuid-Limburg, het zuiden van Noord-Holland, het westen van Noord-Brabant, Zuid-Holland en Zeeland is kans op zware windstoten van 80-95 km/uur. Aan de Zeeuwse kust en het uiterste zuidwesten van Zuid-Holland kunnen de windstoten 100 km/uur halen.

In de loop van de middag nemen de windstoten af. Als laatste, rond 16:00 uur, verdwijnen de zware windstoten (harder dan 75 km/uur) in Limburg en de Achterhoek.

Koud is het niet

Met 8-9 graden in het noorden tot 12-13 graden in het zuiden is het vanmiddag zacht voor eind februari. Gemiddeld ligt de middagtemperatuur in deze tijd van het jaar rond 7 graden.

Vanavond komt in het zuiden en oosten nog een laatste bui voor. Later in de avond klaart het ook daar op. In de nacht naar maandag koelt het landinwaarts af naar 0 tot +3 graden. Aan de grond kan het regionaal vriezen. Plaatselijk kan het glad worden door bevriezing van natte weggedeelten. Aan zee wordt het niet kouder dan 4 à 5 graden.

Ook maandag en dinsdag wisselvallig en winderig

Maandag start droog met in het noordoosten mogelijk met wat zon. In de ochtend neemt vanuit het zuidwesten de kans op regen toe en de rest van de dag verloopt bewolkt en regenachtig. Er waait een matige tot krachtige zuidwestenwind. Aan zee is de wind hard en in het noordwesten later op de dag soms stormachtig, 8 Bft. Er is in de kustgebieden kans op zware windstoten tot circa 85 km/uur. Het wordt circa 11 graden.

Dinsdag wordt een buiige dag met veel wind. De wind draait van zuidwest naar west en kan vooral in de noordelijke kustgebieden stormachtig zijn met zware windstoten. Tussen de buien door schijnt af en toe de zon. Met 8-10 graden is het wat minder zacht dan maandag.

De verdere vooruitzichten lees je in het weerbericht Nederland.

Foto: ANP

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven