Milde start hooikoortsseizoen

22 maart 2023, 11:55

Vooralsnog weinig hooikoortsklachten. Foto: ANP Koen van Weel

Het hooikoortsseizoen is dit jaar mild van start gegaan. Omdat het vaak regent zweven er weinig pollen en is de lucht schoon. Ook de lage temperaturen die bijvoorbeeld volgende week worden verwacht zijn gunstig voor mensen met hooikoorts.

Bij droog en zonnig weer kunnen berkenpollen voor hooikoortsklachten zorgen, maar daar is momenteel geen sprake van. De dagelijkse regen spoelt de lucht schoon en van hooikoortsklachten is weinig sprake. Alleen droge perioden kunnen wat klachten opleveren door bijvoorbeeld bloeiende elzen.

Lees ook dagelijks het hooikoortsweerbericht.

Hoewel verschillende bomen bloeien is de kans op hooikoortsklachten deze week klein. De bomen die nu in bloei komen zijn onder andere de es, populier, wilg en iep, maar de pollen van deze bomen leveren over het algemeen vrij weinig klachten op. Het wordt een ander verhaal als de berk gaat bloeien eind maart of begin april. De pollen van de berk zijn sterk allergeen en leveren de meeste klachten op van alle bomen.

De meeste bomen, grassen en planten bloeien tussen februari en september. In deze periode is er dan ook de meeste kans op hooikoortsklachten. De echte piek van het hooikoortsseizoen ligt in mei en juni, als de grassen bloeien.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black