Neerslagtekort fors gedaald

20 september 2022, 11:45

Droogte
Foto: Erica van Leeuwen - de Bruijn

Dankzij de buien van afgelopen dagen is het neerslagtekort flink afgenomen. Vooral tijdens het weekend was het op veel plaatsen kletsnat. In dit artikel lees je hoeveel het tekort is afgenomen en wat dit betekent.

Op dit moment hoort 2022 niet meer bij de 5% droogste jaren, maar het is nog altijd aanmerkelijk droger dan normaal. Het neerslagtekort bedraagt gemiddeld over het land 249 mm. Het neerslagtekort in Nederland piekte dit jaar op 5 september met 318 mm gemiddeld in het land.

Woensdag, donderdag en vrijdag blijft het droog en loopt het tekort weer iets op. Daarna keert het wisselvallig weer terug. Meer details over het weer komende dagen lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Grote regionale verschillen

Neerslag valt in de maanden april tot en met september vaak uit buien en veel minder vaak uit grote aaneengesloten regengebieden. Hierdoor zijn de neerslagsommen doorgaans grillig verdeeld over het land. Het neerslagtekort laat daardoor flinke variaties zien.

Zo zijn er flink wat gebieden waar het neerslagtekort nog altijd meer dan 300 mm is. Dit is onder andere het geval in het westen van Zeeland, de Kop van Noord-Holland, Noord-Limburg, de Achterhoek en de zuidoostelijke helft van Overijssel.

Op andere plaatsen is het neerslagkort ‘slechts’ 200 mm of zelfs nog wat minder. Dit soort waarden vinden we terug in het oosten van Zeeuws-Vlaanderen, West-Brabant, de Betuwe, grote delen van Friesland en Groningen en Terschelling en Ameland. Het neerslagtekort is het kleinst in het oosten van Groningen, grofweg tussen Delfzijl en Winschoten. Hier is het tekort plaatselijk zelfs kleiner dan 150 mm.

Overigens is een neerslagtekort eind september gebruikelijk. Over alle jaren genomen ligt het neerslagtekort in deze tijd van het jaar gemiddeld rond 90 mm.

Lees ook: Dit waren de droogste jaren in Nederland.

Grondwater in het binnenland nog zeer laag

Als je buiten om je heen kijkt valt op dat de natuur zich snel heeft hersteld. Grasvelden en bermen die twee weken geleden nog geelbruin waren zijn inmiddels weer groen.

De droogte is nog wel te vinden als je wat dieper de grond ingaat. Grondwaterstanden zijn op veel plaatsen nog bijzonder laag. Dit geldt eigenlijk voor alle gebieden van Nederland die meer dan een paar meter boven zeeniveau liggen. Van de Friese Wouden tot aan Limburg, in duingebieden en van de Utrechtse Heuvelrug via de Veluwe tot aan de Duitse grens.

Om in deze gebieden het grondwater weer op een normaal niveau te krijgen is meer nodig dan twee weken wisselvalligheid. Een bovengemiddeld natte periode van nu tot en met februari is nodig om het groeiseizoen van 2023 van start te laten gaan met normale grondwaterstanden.

Lees hier al ons nieuws over droogte.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven